راه های رسیدن به آرامش بعد از طلاق که از آن ها خبر ندارید

نوشته شده برای at 12:19 ب.ظ
383 0

طلاق پدیده ای است که در جامعه امروز به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی مطرح می شود که ریشه در تغییر و تحولات گوناگون فرهنگی، اجتماعی، زیستی و غیره دارد و با پیچیده تر شدن زندگی امروز، سطح آن نیز شدت یافته است. در این مقاله به راه هایی پرداخته شده است که به شما در آرامش بعد طلاق کمک می کند.

اگرچه طلاق در برخی از شرایط می تواند تنها راه حل ممکن باشد اما چه بخواهیم یا نخواهیم طلاق، آسیب های مخصوص به خود را دارد و ما زمانی می توانیم از آرامش بعد از طلاق صحبت کنیم که با گذشت مدتی از طلاق، فرد با مراقبت های لازم که از خود به عمل می آورد و با برنامه ریزی که برای زندگی بعد از طلاق خود دارد بتواند این رویداد را در زندگی خود بپذیرد و با آن کنار آمده باشد و بعد از طلاق شرایط بهتری را برای خود رقم زده باشد.

در این مقاله در ابتدا به پیامدها و اثرات طلاق اشاره می کنیم و در ادامه راهکارهایی را برای بهتر زیستن و رسیدن به آرامش بعد از طلاق ارائه می دهیم.

آثار و پیامدهای طلاق

آثار و پیامدهای طلاق در سه بعد قابل تبیین و بررسی است.

  • بعد فردی
  • بعد خانوادگی
  • بعد اجتماعی

بعد فردی

  • ترس از آینده

اینکه فردی تصمیم بگیرد به زندگی مشترک خود، پایان بدهد کار ساده ای نیست. چنین تصمیمی می تواند با احساس تاسف و سرزنش خود همراه باشد.

فرد ممکن است از تنهایی بعد از طلاق بترسد که این ترس از تنهایی، در خانم ها بیشتر از آقایان احساس می شود.

نگرانی در مورد اینکه آیا شریک زندگی دیگری خواهم داشت؟ آیا به تنهایی می توانم زندگی ام را اداره کنم؟

خانمی که هیچ شغل و درآمدی ندارد و قرار است حضانت فرزندانش را برعهده بگیرد طبیعتا دچار این ترس می شود که چگونه قرار است از پس هزینه های مورد نیاز فرزندان بربیاید، آیا شغلی پیدا می کند؟

اگر هم تصمیم بر این باشد که فرزندان را پدر نگهداری کند ترس و نگرانی دوری از فرزندان و فکر کردن مداوم در مورد این مسئله که در نبود او چه اتفاقی برای بچه ها می افتد مشکل و دغدغه ای است که اکثر مادران دارند، پدر نیز به نوبه خود این ترس و نگرانی ها در ذهنش شکل می گیرد و می داند که اداره و تربیت فرزندان در نبود مادر کار بسیار سختی خواهد بود و این نگرانی را دارد که از این به بعد در صورت عدم حضور مادر، او چگونه می تواند بدون دغدغه و نگرانی فرزندان را رها کند و به سر کار برود.

آرامش بعد از طلاق

این ترس های واقعی ناشی از تردیدهای واقع بینانه درباره بازار کار، مسائل مالی، مشکلات بزرگ کردن فرزندان به تنهایی و تغییر در زندگی فردی و اجتماعی است.

در این مرحله یک بحران عاطفی اتفاق می افتد و احساس انسان با عقلش منطبق نخواهد بود و بر اثر تجربه چنین احساساتی ممکن است فرد احساس درماندگی کند.

در اولین مرحله فرد هنوز نمی داند که باید واقعیت جدایی را بپذیرد یا خیر؟ آیا تنها خواهد ماند یا در آینده دوباره ازدواج خواهد کرد؟

  • احساس گناه

احساس گناه در مورد خیانت نسبت به خوشبختی فرزندان از جمله مشکلاتی است که افراد علی الخصوص مادران در هنگام طلاق با آن مواجه می شوند.

ترس از آینده ای مبهم برای خود و فرزندان، واکنش های گوناگونی را در آنان پدید می آورد و این وضعیت احساس گناه را شدت می بخشد.

  • احساس تنهایی

بعد از طلاق این فکر به ذهن فرد خطور می کند که از این پس باید به تنهایی از پس زندگی بر بیاید و به تنها زیستن عادت کند. تحقیقات نشان داده است که زنان بیشتر از مردان، پس از طلاق احساس تنهایی می کنند که البته علت اینکه آسیب های طلاق و تجربه احساسات منفی بیشتر متوجه خانم ها هست به جنبه های مختلف فرهنگی، خانوادگی، تفاوت های جنسیتی و غیره وابسته است.

  • مشکلات عاطفی

تحقیقات نشان داده است که میزان مشکلات عاطفی و فشارهای روانشناختی بعد از طلاق برای زن ومرد یکسان است. طلاق می تواند استرس زیادی را به فرد وارد کند، فرد احساس ناامیدی و درماندگی کند و حتی باعث شود که به اختلال افسردگی مبتلا شود.

برخی از تحقیقات نشان می دهد که مردان بیشتر در معرض افسردگی بعد از طلاق هستند چون طلاق را شکستی برای خود می بینند که باعث می شود احساس ناتوانی کنند. البته در این مورد نتایج ضد و نقیضی وجود دارد و برخی مقالات تفاوتی از نظر مبتلا شدن به اختلال افسردگی بین زنان و مردان نشان نمی دهند.

  • مشکل دو گانگی نقش

زنان و مردان بعد از طلاق نیازمند این هستند که وظایفی را که قبلا همسرشان در زندگی مشترک بر عهده داشته نیز به دوش بکشند و این امر باعث ایجاد مشکل دو گانگی نقش می شود. به خصوص اگر زن و مرد صاحب فرزند باشند این مشکل بیشتر به چشم می خورد و فرد باید هم برای فرزندانش پدر باشد و هم مادر، طبیعی است که این مسئله بسیار چالش زا و دشوار خواهد بود.

  • مشکلات اقتصادی

برخی فکر می کنند که مشکلات اقتصادی طلاق، فقط متوجه خانم ها خواهد بود، اما طلاق می تواند پیامدهای مالی برای هر دو طرف داشته باشد، مردی که برای شروع زندگی مشترک خود هزینه های زیادی کرده است و تمام اهداف خود را بر پایه زندگی مشترک خود پایه ریزی کرده است به یکباره با مشکل فروپاشی خانواده روبرو می شود و ممکن است مجبور شود که همه چیز را از نو بسازد، اگر هم بخواهد که زندگی جدیدی را شروع کند طبیعتا مجبور به این می شود که مجدد برای شروع زندگی مشترک هزینه کند.

گاهی نیز مشکلات مهریه و نفقه نیز می تواند فشار زیادی را به مرد وارد کند که خود این مسئله یک عامل استرس زا می باشد، اما مشکلات اقتصادی بعد از طلاق، مسئله ای است که ذهن بسیاری از خانم ها را به خود درگیر می کند، این مشکلات بیشتر متوجه خانم هایی می باشد که شغل و درآمدی ندارند، حتی گاهی پیش می آید که خانم با وجود شاغل بودن از هزینه های بعد از طلاق نیز واهمه دارد و می ترسد که به تنهایی نتواند از پس خرج و مخارج بربیاید.

  • مشکلات ارتباطی با خانواده و اطرافیان

برخی از خانواده ها و اطرافیان درک و برخورد درستی با فردی که طلاق گرفته است ندارند. عدم درک از طرف اطرافیان و خانواده ها بیشتر متوجه خانم ها است.

بسیار پیش می آید که خانواده ها بدون توجه به فشار روانی که بعد از طلاق به دختر خانمشان وارد می شود سخت گیری های بیشتری به دختر خانمشان وارد می کنند و حتی گاهی او را سرزنش می کنند که چرا زندگی اش را رها کرده است و سعی نکرده است که تحملش را در زندگی بیشتر کند (شاید با خود فکر کنید که این طرز برخورد دیگر وجود ندارد، اما متاسفانه هنوز هم ما شاهد چنین برخوردهای از طرف خانواده ها هستیم). همچنین بسیاری از افراد فامیل و دوستان ممکن است برخوردی ترحم آمیز و حتی طعنه آمیز با فرد داشته باشند که همین امر می تواند فشار روانی زیادی را به فرد وارد کند.

  • مشکلات اجتماعی

متاسفانه در برخی از فرهنگ ها دید بسیار منفی نسبت به طلاق و زنی که از همسرش جدا شده است وجود دارد. اگر در محیط اجتماعی و شغلی متوجه شوند که زن از همسر خود جدا شده است با دیدی متفاوت تر به او نگاه می کنند و ممکن است زن بارها متوجه نگاه ها و رفتارهای سوء استفاده گرانه آقایان و همکاران قرار گیرد و این همان مسئله ای است که می تواند یک زن را بعد از طلاق می تواند بسیار بیازارد.

بعد خانوادگی

  • تاثیر بر فرزندان: طلاق واژه ای است که ذهن بسیاری از کودکان و نوجوانان را به خود مشغول می کند. تحقیقات متعددی آثار مخرب طلاق را بر روی فرزندان نشان داده اند. وجود تنش های روانی و اختلالات عاطفی در خانواده می توانند تاثیرات منفی زیادی روی رفتار کودک و همینطور فعالیت های ذهنی، شناختی و شرایط خلقی او بگذارد.

روحیه وسواسی و اضطراب، پرخاشگری و عصیان، بی قراری، حسادت، سوء ظن و سماجت از جمله حالاتی است که در فرزندان طلاق مشاهده می شود (اگر چه نمی توان به طور مطلق در این مورد صحبت کرد و چنین مشکلاتی را به تمام فرزندان طلاق تعمیم داد، اما این مشکلات از فرزندان طلاق دور نیست).

پژوهش هایی نیز نشان داده است که آسیب پذیری فرزندان پسر در مقابل طلاق، بیشتر از دختران است. معمولا دو سال طول می کشد تا دختران بتوانند با طلاق والدین کنار بیایند اما پسرها به زمان بیشتری برای سازگاری نیاز دارند.

بعد اجتماعی

طلاق تعادل انسان ها را به هم می ریزد و آثار نامطلوبی را بر جامعه بر جای می گذارد و منجر به کاهش انسجام و یکپارچگی اجتماعی می شود.

راه های کسب آرامش بعد از طلاق چیست؟

  • پذیرش و آمادگی برای  پیامدهای طلاق

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم گاهی اوقات طلاق می تواند تنها راه ممکن و البته بهترین راه برای جلوگیری از آسیب روانی و رسیدن به آرامش فرد و فرزندان باشد، چون گاهی تنش ها و اختلافات بین زوجین آنقدر زیاد است که در صورت ادامه یافتن زندگی علاوه بر اینکه زن و مرد از نظر روانی آسیب می بینند، فرزندان نیز در معرض انواع آسیب های روانی هستند و طلاق در چنین شرایطی به نفع زن و مرد و همینطور فرزندان است.

اما اجتناب از برخی از پیامدهای طلاق غیر ممکن است و نمی توان این انتظار را داشت که بدون هیچ دردسری بتوانید از همسرتان جدا شوید و هیچ مشکلی نداشته باشید، بنابراین نیاز است که دیدگاه واقع بینانه ای داشته باشید و قبل از اینکه اقدامی برای طلاق بکنید خودتان را برای رویارویی با یکسری از چالش ها آماده کنید. در صورت آمادگی با چالش های پیش رو و دیدگاهی واقع بینانه، سریع تر می توانید با طلاق و جدایی از همسرتان کنار بیایید و در نتیجه سریع تر می توانید به روال عادی زندگی تان برگردید.

  • مشورت کنید

طبیعی به نظر می رسد که شما زمانی که تصمیم به طلاق گرفته اید پر از هیجانات منفی از جمله خشم و ناراحتی، ترس و غیره باشید. در صورت غلبه احساسات منفی بر شما، قدرت تصمیم گیری درست از شما گرفته می شود، بنابراین در چنین صورتی نیاز به مشورت با فردی آگاه به وضوح احساس می شود.

فردی که می تواند بهترین راهنمای شما برای کسب اطلاعات و انتخاب مسیری درست باشد، مشاور است. مشاور یک فرد متخصص و با تجربه در این زمینه است که می تواند به شما کمک کند تا قبل از طلاق تمام جوانب را بسنجید و شرایط احتمالی بعد از طلاقتان را بررسی کنید. همچنین مشاور می تواند در کاهش هیجانات منفی به شما کمک کند و به شما نحوه گفت و گوی مسالمت آمیز با همسرتان برای رسیدن به یکسری از توافقات لازم در مورد مسائل اقتصادی، شرایط نگهداری فرزندان بعد از طلاق و غیره را آموزش دهد.

همانطور که گفتیم طلاق می تواند آسیب های زیادی به فرزندان وارد کند و برای اینکه بتوانید از بروز این آسیب ها جلوگیری کنید یا آن ها را به حداقل برسانید نیازمند این هستید که در مورد نحوه برخورد درست با کودک نیز اطلاعات لازم را کسب کنید تا بتوانید به نیازهای فرزندتان به درستی پاسخ دهید و آن ها را به خوبی تربیت کنید.

  • هدف داشته باشید

سعی کنید برای خودتان برنامه ریزی و هدف داشته باشید. طلاق به اندازه کافی می تواند شما را پریشان کند، شما نباید با بی هدفی این پریشانی را دو چندان کنید. سعی کنید قبل از طلاق مشخص کنید که هدف تان از طلاق گرفتن چیست و قصد دارید برای زندگی بعد از طلاقتان چه کنید.

  • با دوستان خود معاشرت کنید

در چنین شرایطی، شما بیشتر از هرچیز نیاز به درک شدن و برون ریزی احساسی دارید. سعی کنید با دوستان مورد اعتماد خود معاشرت داشته باشید، با آن ها صحبت کنید، برنامه های مفرح مثل رفتن به باشگاه، کوه نوردی و غیره را برای خودتان داشته باشید.

  • به مشاوره های خود ادامه دهید

گاهی آنطور که انتظار داریم همه چیز نرمال، آرام و طبق برنامه ریزی پیش نمی رود. گاهی فرد با آسیب های زیادی از همسر خود جدا می شود، زنانی هستند که در زندگی مشترک با همسر خود در معرض انواع خشونت های کلامی و فیزیکی قرار گرفته اند و در هنگام طلاق به تنها چیزی که فکر نمی کردند، هدف گذاری، مراجعه به مشاور، بررسی و پذیرش شرایط بعد از طلاق و غیره بوده است.

بنابراین در چنین شرایطی، بهترین کار مراجعه به مشاور و ادامه دادن جلسات درمانی به منظور کنار آمدن با طلاق و کاهش آسیب های وارد شده و رفتار آگاهانه و هدفمند است، بدیهی است اگر فرد با همان آسیب های گذشته به زندگی بعد از طلاق ادامه دهد نه تنها نمی تواند به آرامش برسد بلکه ممکن است مشکلات بیشتری را تجربه کند.

منبع : راه های رسیدن به آرامش بعد از طلاق که از آن ها خبر ندارید

بازنشر(Cite this article as):
دکتر ندا. تاپ نیوز: راه های رسیدن به آرامش بعد از طلاق که از آن ها خبر ندارید. آخرین ویرایش: جولای 1, 2021. https://psychology.e-teb.com/?post_type=post&p=6480

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *