پول توجیبی کودکان چقدر باید باشد؟
آیا دادن پول توجیبی به کودکان لازم است؟ شما چقدر و چطور به فرزندتان پول توجیبی می دهید؟ امروزه اقتصاد و رفاه خانواده ها به مدیریت مالی و پس انداز بستگی دارد و آموزش مهارت های مالی به کودکان اهمیت بسیاری دارد و هم چنین آموزش مسائل مالی و مدیریت از اصول مهمی است که بر روی شخصیت کودک اثر می گذارد.
یادگیری این مهارت ها از همان زمان کودکی و در محیط خانواده بسیار مهم می باشد زیرا فرد را در آینده و برای مدیریت خود و خانواده اش محیا می کند و به نوعی کمک می کند تا شخصیت مالی و اقتصادی او ساخته شود.
همچنین دادن پول توجیبی به کودک باعث می شود تا حس استقلال و مسئولیت پذیری در فرزندان تقویت شود و والدین با فراگیری مسائل مهم به تربیت صحیح فرزندشان اهمیت می دهند و در این زمینه از مشاوره روانشناسی نیز می توانند کمک بگیرند.
اهمیت پرداخت پول توجیبی کودکان
برخی از والدین اعتقادی به پرداخت پول به فرزندشان ندارند و ترجیح می دهند خودشان نیازها و خارج فرزندشان را تامین کنند در صورتی که کودک زمانی با مفاهیم و ارزش پول آشنا می شود که مقداری پول در اختیار داشته باشد و برای آن ها برنامه ریزی کند.
به عقیده روانشناسان و متخصصان تربیت فرزند، دادن پول توجیبی به کودک آموزش عملی اندوخته کردن، بخشیدگی و آینده نگری را به کودک می آموزد، والدین باید هر ماه یا هر هفته مبلغ پولی را برای فرزندشان در نظر بگیرند و به او بیاموزند که مقداری از آن را خرج کند و مقداری را نگه دارد و پس انداز نماید.
اگر وضع اقتصادی خوبی ندارید اما باز هم پول توجیبی را به کودکان بدهید هر چند اندک باشد ولی به رشد شخصیت کودک، ایجاد حس استقلال و تقویت حس مسئولیت پذیری در فرزندتان کمک می کند.
از چه زمانی باید به کودکان پول توجیبی داد؟
زمانی که کودک با مفاهیم شمارش، اعداد، مقایسه و ارزش چیز ها آشنا می شود بهترین زمان است تا با مفهوم خرج کردن آشنا شود، کودکی که به سن ۷ ساله می رسد می داند که برای به دست آوردن خوراکی ها، اسباب بازی ها و چیزهایی که لازم دارد باید مبالغی را پرداخت کند.
مناسب ترین زمان برای دادن پول توجیبی زمانی است که می خواهد وارد اجتماع شود مثلا به مدرسه برود، بنابراین بهترین زمان پول توجیبی دادن به کودک از ۶ تا ۷ سالگی می باشد.
کودک هر طور که دوست داشته باشد پول توجیبی خود را خرج می کند مثلا دلش می خواهد برای خرید خوراکی از بوفه مدرسه خرج کند یا چیز هایی که دوست دارد بخرد. زمانی که فرزند شما به سن بلوغ رسید بهتر است رفتاری مناسب با سن او در پیش بگیرید.
مقدار مناسب پول توجیبی کودکان
مقدار مناسب پول توجیبی برای کودکان با توجه به سن کودک و شرایط اقتصادی و مالی خانواده و نیاز بچه ها تعیین می شود، برخی از والدین پول بسیاری به عنوان توجیبی در اختیار فرزندشان قرار می دهند و عقیده دارند که از این طریق فرزندشان از همان ابتدا با حقیقت پول آشنا می شود و کمبود آن را در زندگی خود حس نمی کند.
کودکان و نوجوانانی که از همان ابتدا پول توجیبی زیادی دریافت می کنند به طور ناخودآگاه ولخرجی کردن را می آموزند و هیچ گاه به مهارت مدیریت مالی دست نمی یابند. و دادن پول زیاد باعث می شود تا روحیه زیاده خواهی در این افراد ایجاد شود.
از طرفی دیگر اگر به کودکان پول کم به عنوان توجیبی بدهید ممکن است باعث بروز برخی از رفتارهای اشتباه در کودکان و به ویژه نوجوانان شود مثلا برداشتن پول از جیب پدر و مادر بدون اجازه. والدین باید پول توجیبی مناسبی به فرزندشان بدهند و از از افراط و تفریط در قبال پول توجیبی بپرهیزند. و رفتارهای صحیحی با فرزندان خود داشته باشند.
نحوه دادن پول توجیبی به فرزندان
برای کودکان تا قبل از مقطع راهنمایی پول توجیبی به صورت هفتگی بهترین حالت می باشد و باید این مبلغ به گونه ای باشد که بخشی از نیازهای کودک را مانند خرید لوازم التحریر، وسایل و خوراکی هایی که دوست دارد را تامین کند و مقداری از آن را به عنوان پس انداز در نظر بگیرد اما همانطور که بیان شد این مبلغ نباید بیش از حد باشد.
همچنین برای کودکان دبستانی پول توجیبی به صورت ماهانه توصیه نمی شود و در صورتی که به صورت ماهانه به کودک تان پول توجیبی بدهید باید بر روی خرج کردن آن نظارت و کنترل بیشتری داشته باشید و برای کودکتان مشخص کنید که اگر پول توجیبی اش را به صورت بیهوده خرج کند در این صورت پول اضافه تری به او نخواهید داد و باید تا هفته آینده و یا ماه آینده صبر کند، این کار باعث می شود تا مسئولیت پذیری و مدیریت مالی در کودکتان تقویت شود.
به فرزندان خود رشوه ندهید
به کودکتان نباید رشوه بدهید! یکی از اشتباهاتی که والدین انجام می دهند این است که پول توجیبی به فرزندان را به انجام مسئولیت ها و وظایف او در خانه و مدرسه ربط می دهند مثلا والدین به فرزندشان می گویند که اگر تکالیفت را به درستی انجام دهید پول توجیبی ات را دریافت خواهی کرد در این هنگام کودک شرطی می شود و گمان می کند که همیشه برای انجام دادن وظایف و مسئولیت هایش مستحق دریافت پاداش خواهد بود. این امر باعث می شود تا کودک شخصیتی پر توقع داشته باشد .
باید به کودک آموزش های لازم داده شود و به او بگویند که برخی از امور جز وظایف او هستند و در صورتی که انجام ندهند مورد بازخواست قرار خواهند گرفت و پاداش دادن به کودک باید به خاطر شخصیت کودک باشد و جنبه رشوه دادن نداشته باشد.