ژنوفوبیا (ترس از زنان) چیست؟

نوشته شده برای at 3:40 ب.ظ
373 0

ژنوفوبیا (ترس از زنان) چیست؟

ترس از زنان نوعی از فوبیاهای خاص است که فرد مبتلا به آن، با دیدن و نزدیک شدن به یک زن به شدت مضطرب می شود و می ترسد. فوبیاهای خاص از این قبیل غیر منطقی به نظر می آیند زیرا محرکی که نسبت به آن فوبیا دارند خطری ندارد و این خطر فقط به علل درونی و ذهنی در خود فرد انجام می پذیرد.

البته باید در نظر داشته باشید که ژنوفوبیا با مردسالاری و زن ستیزی کاملا متفاوت است. ژنوفوبیا  اضطراب و ترس از دیدن و نزدیک شدن زنان است.

ولی مرد سالاری و زن ستیزی حاصل فرهنگی فقیر و بی منطق است که در آن حقوق زنان را به رسمیت نمی شناسند و نسبت به آن خشمگین هستند.

علل محرکها و ریسک فاکتورهای ژنوفوبیا

ژنوفوبیا نیز مانند دیگر فوبیاهای خاص هنوز علت یابی نشده اند اما عوامل محیطی و ژنتیکی در ایجاد آن بسیار پررنگ و تاثیرگذار هستند.

عوامل محیطی و تجارب تلخ گذشته نسبت به زنان ممکن است این فوبیا را در فرد بیدار کند. به عنوان مثال افرادی که در گذشته نسبت به زنی تعرض جنسی، روانی و کلامی داشته اند ممکن است در آینده نسبت به آنها حس استرس و اضطراب داشته باشند.

البته ریسک فاکتورهایی نیز وجود دارند که قادرند احتمال ابتلا به ژنوفوبیا را افزایش دهند عواملی از قبیل:

سن: به طور معمول کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض ابتلا به فوبیاهای خاص هستند.

ژنتیک: افرادی که خویشاوندان مبتلا به اختلالات اضطرابی دارند از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به ژنوفوبیا هستند.

مزاج: معمولا افرادی که بدبین و حساس هستند بیش تر از سایر افراد شانس ابتلا به فوبیاهای خاص را دارند.

علائم ژنوفوبیا

  • ترس و اضطراب شدید به هنگام قرار گرفتن در کنار یک زن و یا حتی فکر کردن به آن ها
  • پرهیز از موقعیت های اجتماعی به دلیل پیشگیری از تعامل اجتماعی با زن ها
  • حملات پانیک حین ژنوفوبیا
  • تعریق شدید
  • درد در قفسه سینه
  • حالت تهوع و یا احساس درد در معده
  • مشکلات تنفسی
  • احساس ضعف و سرگیجه
  • تپش قلب

این علائم ممکن است به قدری شدید باشد که فرد از بسیاری از موقعیت های اجتماعی و حتی فعالیت های روزمره مانند ادامه تحصیل و رفتن به محل کار امتناع کند. این علائم معمولا در حدود سنین ۱۰ سالگی ظاهر می شوند اما اگر ریشه یابی و درمان نشوند ممکن است تا بزرگسالی ادامه داشته باشند.

 

تشخیص ژنوفوبیا

ترس نسبت به زنان ممکن است به دلایل مختلفی باشد. البته متاسفانه ژنوفوبیا در کتاب dsm_5 ذکر نشده و به عنوان یک بیماری به رسمیت شناخته نمی شود. علائم آن با فوبیاهای خاص بسیار شباهت دارد:

  • پاسخ فوری به اضطراب به محض دیدن یک زن
  • ترس بی دلیل نسبت به یک زن
  • ناراحتی شدید حین مواجه شدن با یک زن

برای تشخیص بیماری به عنوان یک بیماری حاد لازم است علائم حداقل ۶ ماه بصورت مداوم وجود داشته باشد.

درمان ژنوفوبیا

برای درمان این نوع فوبیای خاص درمان خاصی ثبت نشده اما روش های درمانی بسیاری وجود دارند که در کاهش علائم شما را یاری خواهند کرد.

مواجهه درمانی

معمولا مواجهه درمانی یکی از بهترین و اثربخش ترین روش های درمان برای انواع فوبیاهای خاص است. فرد به تدریج و قدم به قدم در معرض یک زن قرار می گیرد و ترس او به مرور کاهش پیدا می کند و از بین می رود.

ممکن است روان درمانگر با نشان دادن عکس هایی از زنان سعی کند شما را کم کم با یک زن مواجه کند.در کنار مواجهه سازی تمرین های کنترل اضطراب و آرام سازی فرد نیز در دستور کار درمانگر قرار می گیرد.

در مراحل بعدی ممکن است صدای زنان پخش شود و یا با یک زن مواجه شوید.

رفتار درمانی شناختی

این‌تکنیک متشکل از تکنیک های درمانی و مواجهه درمانی است و سعی دارد تا نگرش های منفی شما نسبت به زنان را تغییر دهد.

این درمان به شما کمک می کند تا وقتی اسم زنان یا صدای آنها را شنید خونسردی خود را حفظ کنید و مثل گذشته بی تابی نکنید.

مصرف دارو

برای درمان فوبیاهایی از این قبیل درمان های مختلفی تجویز می شود.

درمان هایی از قبیل رفتار درمانی شناختی مواجهه درمانی و غیره اما ممکن است علائم شما با این درمان ها کاسته نشود و به صلاح دید دکتر لازم باشد از دارودرمانی استفاده کنید.

در حال حاضر سه نوع دارو در درمان علائم فوبیا تاثیرگذار هستند.

داروهای ضد افسردگی: این نوع داروها برای درمان اختلالات رفتاری تجویز می شوند این داروها با جذب سروتونین (ssri)قادرند از حملات پانیک جلوگیری کنند و علائم اضطراب نیز بکاهند.

تبابلاکرها: این نوع داروها برای از بین بردن علائم جسمی فوبیا مانند احساس تپش قلب فشار خون بالا و غیره تجویز می شوند. این نوع دارو با تغییر نحوه واکنش بدن شما به آدرنالین(هورمون استرس) ایفای نقش می کند.

آرام بخش ها: آرام بخش هایی از قبیل بنزودیازپین ها قادرند حتی برای مدتی برای کاهش اضطراب استفاده شوند و بر کاهش علائم تاثیرگذارتر به علت فوبیا و تلاش برای از بین بردن آن است.

سخن آخر

ژنوفوبیا مانند سایر فوبیاهای خاص ممکن است در زندگی شما خلال جدی وارد کنند و شما را از زندگی معمولی و روتین بازدارند.

در صورت عدم درمان ممکن است تا آخر عمر درگیر این بیماری باشید در حالی که به راحتی قابل درمان است البته به یاد داشته باشید که درمان این گونه فوبیاها نیازمند زمان زیادی است و نباید در این راه بی اراده و بی حوصله باشید.

منبع : ژنوفوبیا (ترس از زنان) چیست؟

بازنشر(Cite this article as):
دکتر ندا. تاپ نیوز: ژنوفوبیا (ترس از زنان) چیست؟. آخرین ویرایش: نوامبر 24, 2021. https://psychology.e-teb.com/?post_type=post&p=7893

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *