زمانی که روابط بین زوجین به سردی می رود، طلاق عاطفی صورت می گیرد. سردی روابط بر روی جنبه های مختلف زندگی مشترک زن و مرد مانند روابط عاطفی و روحی، تعاملات گفتاری و روابط جنسی اثر می گذارد در این شرایط هر کدام از زوجین در دنیای خودشان زندگی می کنند، به یکدیگر کاری ندارند و ریشه های شادی و نشاط آن ها خشکیده است. در این حالت طلاق عاطفی صورت می گیرد زیرا زن و مرد برای یکدیگر حکم هم خانه را دارند و تنها به بودن یکدیگر عادت کرده اند.
عواملی باعث به وجود آمدن طلاق عاطفی می شود که در زیر برخی از آن ها عبارت اند:
- عدم درک صحیح از یکدیگر
- عدم شناخت کافی از روحیات طرف مقابل
- بی علاقگی
- از بین رفتن صمیمیت نسبت به همسر
در این شرایط افراد باید از مشاوره طلاق کمک بگیرند تا از پیشروی طلاق عاطفی جلوگیری نماید تا طلاق عاطفی به سمت جدایی واقعی زوجین کشیده نشود.
علائم و نشانه های طلاق عاطفی چیست؟
زمانی که صمیمیت میان زوجین از بین می رود و تنش های زیادی در میان آن ها ایجاد می شود، طلاق عاطفی صورت می گیرد، هم چنین یکی از مهم ترین دلیل برای طلاق و جدایی در میان زوجین از بین رفتن صمیمیت در میان آن ها می باشد. شاید در ابتدا جدایی برای افراد نامشخص باشد و به خوبی نتوانند تشخیص دهند که مشکل از کجای رابطه شان بوده است. در ادامه این مقاله علائم و نشانه هایی از طلاق عاطفی را بیان می کنیم:
- عدم وجود احساسات میان زوجین
- بی تفاوت بودن نسبت به جزئیات زناشویی
- وقت نگذاشتن برای همسر و انجام کارهای دیگر بجز وقت گذراندن با همسر
- عدم علاقه به رابطه جنسی و معاشقه
- تمرکز بر فرزند و علایق دیگران بیش از همسر
- عدم اهمیت به افکار یکدیگر
- عدم وجود اعتماد میان زوجین
- عدم وابستگی میان زن و شوهر
- بیان رازها و مسائل با افراد متفاوت
- انتقاد شدید از یکدیگر و توجه نکردن به نکات مثبت
- توجه به مسائل گذشته بیش تر از مسائل آینده
- هیجان زندگی اش را از دست می دهد و دیگر علاقه ای به مسائل آینده ندارد.
- عدم پذیرش مشکل یا حرف نزدن در مورد مشکلات.
علل و عوامل موثر در طلاق عاطفی چیست؟
در صورتی که بحث اهمیت خانواده و روابط در میان افراد باشد عوامل بسیاری بر روی روند رابطه اثر می گذارد، به عنوان مثال طلاق عاطفی یکی از مسائلی است که به تدریج در میان زوجین به وجود می آید به همین دلیل اهمیت دادن به روابط در هر مرحله ای از اهمیت بسیاری برخوردار است و باید مورد توجه قرار گیرد.
در این مقاله برخی از مواردی که در طلاق عاطفی موثر است را بیان می کنیم:
- ویژگی های اخلاقی نامطلوب مانند دروغ گویی، عصبانیت، عدم توجه و غیره
- ازدواج در سنین بالا
- خشونت خانگی توسط زن یا مرد
- دخالت های خانواده ها و اطرافیان
- از دست دادن موقعیت های کاری
- ناتوانی در روابط کلامی و مهارت های کلامی و غیرکلامی
- عدم توجه و احترام به یکدیگر
- ازدواج اجباری
- تفاوت های فرهنگی
- تفاوت های شخصیتی
- ازدواج های بدون شناخت یا از روی احساسات
- ازدواج برای فرار از محیط و شرایط خانواده
- تفاوت سنی بسیار زیاد در میان زوجین
مراحل طلاق عاطفی| نشانه های طلاق عاطفی نی نی سایت
طلاق عاطفی شامل پنج مرحله می باشد که به بررسی آن ها می پردازیم:
1. سرزنش در طلاق عاطفی و خیانت
فرد در این مرحله به علت عزت نفس پایین دچار آشفتگی و پریشانی می شود و اطرافیان هم متوجه این موضوع می شوند و سعی می کند طرف مقابل را مقصر اتفاقات بداند. در این شرایط زوجین حس خوبی نسبت به خودشان ندارند و همین مسئله منجر به آسیب های جدی می شود. در این مرحله زوجین سعی می کنند تا از زندگی پر از استرس به آرامش برسند.
2. سوگواری
زوجین به خاطر مشکلات به وجود آمده دچار غم و ناراحتی می شوند و هر کدام در دنیا خودشان سر می کنند و تمرکز آن ها بر روی زندگی و مسائل دیگر کاهش یافته است به همین دلیل در انجام امور روزمره با مشکلاتی رو به رو می شوند.
3.خشم عاقبت طلاق عاطفی
زمانی که زوجین در مرحله طلاق عاطفی قرار می گیرند، نسبت به اطرافیان اعم از دوستان و خانواده حس خشم دارند، به گونه ای که ممکن است مرد نسبت به همه زن ها و زن نسبت به همه مردها احساس خشم و عصبانیت کند. در برخی از مواقع فرزندان شان را مورد توهین و پرخاشگری قرار می دهند. اما در واقع در پس رفتارهای خشن و پرخاشگرانه ترس های بسیاری از جمله ترس از آینده وجود دارد.
4. تنهایی
افرادی که در این مرحله قرار دارند سعی می کنند ترس و نیازهایشان را پنهان کنند و به انکار آن می پردازند، به گونه ای که نیازی به همسرشان ندارند و می تواند از پس زندگی شان برآیند و با اطمینان پیدا کردن نسبت به خود، می خواهند تصمیم نهایی را بگیرند.
زوجین در این مرحله سعی می کنند خودشان را بشناسند و به توسعه فردی و شخصیت خود بپردازند. تصویر ذهنی آن ها از خودشان در این مرحله نسبت به مرحله اول خیلی بهتر می باشد.
5. بازگشت به زندگی
آخرین کرحله از فرایند طلاق عاطفی، ورود مجدد به زندگی می باشد. در این شرایط زن و مرد احساس می کند کنترل بیشتری بر روی زندگی اش دارد و سعی می کند اقدام به برنامه ریزی بلندمدت نماید، در صورتی که هر دو در این مرحله قرار گرفتند. بدون نیاز به محاکم قضایی، طلاق قانونی صورت می گیرد و زن و مرد به طور توافقی از یکدیگر جدا می شوند.
پیامدهای طلاق عاطفی
اگر اعتماد در میان زوجین از بین برود و سوء تفاهم های بسیاری در روابط به وجود آید، نتایج و تبعات طلاق عاطفی زوجین می باشد. زوجینی که دچار طلاق عاطفی می شود از نظر روانی احساس امنیت نمی کنند و به یکدیگر اعتماد ندارند و در زندگی شان با مشکلات و شکست هایی رو به رو خواهند شد.
این افراد به دلیل نیازهای عاطفی سرکوب شده دچار افسردگی و سرخوردگی می شوند و به احتمال زیاد درگیر بیماری های روحی و روانی خواهند شد و مشکلاتی برای آن ها به وجود می آید.
تبعات طلاق عاطفی بر مردان و زنان
بسیاری از زنان که ترجیح می دهند طلاق عاطفی را بپذیرند و در این وضعیت باقی بمانند کسانی هستند که فاقد پشتوانه، حمایت مالی و معنوی هستند و نمی تواند معاش زندگی شان را تامین کنند، هم چنین آن ها به فرزندشان دلبسته هستند و جدایی از فرزند برای آن ها سخت و دشوار است و در این شرایط فداکاری می کند تا در زندگی مشترک شکست خورده باقی بمانند و روابط سردی با همسرشان داشته باشند.
معمولا زنانی که در این شرایط قرار می گیرند ناچار هستند تا با این وضعیت خودشان را وفق دهند و با وجود بی مهری و بی توجهی شوهرشان باز هم به زندگی سرد و خاموش خود در کنار فرزندان ادامه دهند.
هم چنین مردانی که طلاق عاطفی را می پذیرند معمولا کسانی هستند که توانایی مالی آن ها ضعیف بوده، قادر به پرداخت مهریه نمی باشند و نمی توانند از همسر ناسازگار خود جدا شوند به همین دلیل زندگی عاطفی سرد آن ها با آسیب های فراوانی همراه می باشد.
زن و مرد هر کدام به دلایلی خودشان را قانع می کنند تا با این شرایط سخت کنار بیایند غافل از این که هر یک از آن ها برای پر کردن خلاهای عاطفی شان، فرد دیگری را جایگزین کرده اند.
در طلاق عاطفی زوجین به اجبار زیر یک سقف زندگی می کنند و هیچ گونه حس همدلی، محبت، نشاط و درک متقابلی در میان آن ها وجود ندارد. آن ها برای حل اختلاف ها هیچ اقدامی انجام نمی دهند و انگیزه لازم برای حل مشکلات ندارند به همین دلیل مجبور می شوند خودشان را با شرایط سازگار کنند و یا به طور واقعی از یکدیگر جدا شوند.
تاثیر طلاق عاطفی بر فرزندان
در خانواده ای که والدین درگیر طلاق عاطفی می شوند، آسیب های بسیاری به فرزندان وارد می شود و فرزندان در محیط خانه احساس امن و خوشایندی ندارند، در نتیجه سعی می کنند از خانه فرار کنند و درگیر مواردی هم چون اعتیاد به مواد مخدر، گرایش به روابط ناسالم و اختلالات روانی هم چون افسردگی و اضطراب می شوند.
در واقع والدین با انجام دادن اشتباهاتی که منجر به طلاق می شود در حال و آینده فرزندشان اثر می گذارند و مشکلات بسیاری را برای آن ها ایجاد می کنند. از طرف دیگر ممکن است فرزندان، والدین شان را الگوی خود قرار دهند و در آینده در زندگی مشترک شان با مشکلاتی رو به رو شوند.
راهکارهایی برای جلوگیری از طلاق عاطفی
در ادامه راهکارهایی را ارائه می دهیم که مانع از طلاق عاطفی می شوند:
1. مشاوره قبل از ازدواج
زوجین باید قبل از ازدواج بیشتر برای یکدیگر وقت بگذارند تا به شناخت کافی برسند، زیرا شناخت قبل از ازدواج از اهمیت بسیاری برخوردار است و در این خصوص آن ها باید واقع بینانه نسبت به هم آگاهی به دست آورند تا با دید بازتری وارد زندگی مشترک شوند به همین دلیل کمک گرفتن از مشاوره ازدواج بسیار مهم می باشد.
2. آموزش به زوجین
زوجینی که در برخی از مسائل و ارتباطات زناشویی با مشکلات ریز و درشتی رو به رو هستند باید به مشاور مراجعه کنند و یا آموزش های لازم را دریافت کنند تا بتوانند برای حل مشکلات خود اقداماتی را انجام دهند و مهارت های زندگی را یاد بگیرند تا زندگی زناشویی موفقی داشته باشند.
3. احترام متقابل بین زوجین
زوجین باید به یکدیگر احترام بگذارند و یکدیگر را به اسم کوچک و به صورت محبت آمیز صدا بزنند. هم چنین در جمع های خانوادگی سعی کنید احترام به همسر، شان و منزلت همسرتان را حفظ کنید و اگر اختلاف و مشکلی میان شما به وجود آمد آن را به بیرون از خانه و خانواده نکشانید.
4. صحبت کردن
سعی کنید مهارت گفتگو را فرا بگیرید و در زمان درگیری های ذهنی و دغدغه های زندگی از حدس و گمان بپرهیزید و موضوع را با همسرتان در میان بگذارید. با تعامل و خوب صحبت کردن موضوعات مختلفی که برای شما پیش آمده است را برای خود روشن کرده و در مورد این مسائل با همسرتان مشورت کنید.
5. ابراز محبت به یکدیگر
به یکدیگر به صورت کلامی و غیرکلامی محبت کنید و رفتارهای عاشقانه با یکدیگر داشته باشید و برای یکدیگر وقت بگذارید. توجه داشته باشید که معاشقه و پیش نوازی نقش بسیار مهمی در بهبود روابط جنسی و افزایش صمیمیت در میان زوجین دارد.
سخن پایانی
در برخی از مواقع تشخیص طلاق عاطفی برای خود زوجین سخت می شود زیرا مانند طلاق رسمی به ثبت نرسیده است. اما توجه داشته باشید که طلاق عاطفی اثرات مخربی بر روی زندگی و خانواده می گذارد.
در این شرایط می توانید با مشاوران و متخصصان مشورت کنید تا با استفاده از شیوه های مختلف تست طلاق عاطفی را انجام دهند تا هر چه سریع تر این مسئله تشخیص داده شود و برای رفع طلاق عاطفی و مشکلاتی که در این خصوص به وجود آمده است اقداماتی صورت گیرد. در این راستا مرکز مشاوره ستاره ایرانیان از متخصصان با تجربه و مجرب تشکیل شده اند و در این زمینه خدماتی را ارائه می دهند.
سوالات متداول
1. طلاق عاطفی در کدام مرحله ازدواج اتفاق می افتد؟
طلاق عاطفی در هر دوره ای از زندگی ممکن است به وجود آید برخی از افراد در سال های اول زندگی و یا پس از تولد فرزند از یکدیگر دور می شوند برخی دیگر ممکن است پس از سال های طولانی که از زندگی مشترک شان گذشته است درگیر طلاق عاطفی شوند.
2. آیا سن زوجین بر طلاق عاطفی تاثیر می گذارد؟
بله، زوجینی که اختلاف سنی آن ها بسیار زیاد است احتمال این که دچار طلاق عاطفی شوند افزایش می یابد. زیرا این افراد پس از مدتی متوجه تفاوت هایی در میان خود شده و از یکدیگر فاصله می گیرند در این شرایط افراد برای این که مشکلات آن ها کاهش یابد باید از مشاور طلاق کمک بگیرند تا راهکارهای صحیح را در اختیارشان قرار دهد.