مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی، مکانیزم ریاضت طلبی چطور عمل می کند؟
مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی چیست و چه زمانی به کار می آید؟ یکی از ساز و کارهای دفاعی ریاضت طلبی می باشد که به فرد کمک می کند نسبت به غرایز خود چشم پوشی کند.
به طوری که با فشار های و تنش هایی که به خاطر آن ایجاد می شود رو به رو نگردد، ریاضت طلبی بیشتر در زمان نوجوانی و دورانی از زندگی که فرد قادر نیست به طور سالم نیازهای جنسی اش را برطرف کند دیده می شود.
در ادامه این مقاله به توضیحات بیشتری در این خصوص می پردازیم تا بیشتر با مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی آشنا شوید، پس تا انتها این مطلب را مورد مطالعه قرار دهید.
مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی؛ آشنایی با مکانیسم های دفاعی
برای آن که بتوانید با ریاضت طلبی آشنا شوید و بهتر آن را درک کنید ابتدا باید با مفاهیمی مانند مکانیسم دفاعی بدن آشنا شوید این مفهوم برای اولین بار در نظریه روان کاوی فروید مطرح شده است و بر اساس این نظریه ساختار روان انسان از ۳ بخش تشکیل شده است که شامل اید، ایگو و سوایگو می شود.
اید یا نهاد مسئول تمامی غرایز و امیال ابتدایی انسان مانند غریزه جنسی و پرخاشگری می باشد، این ساختار از همان ابتدای تولد در نوزاد وجود دارد و باعث می شود تا نیازهای مختلفی در انسان ایجاد شود و به مرور زمان هنگامی که کودک رشد می کند ساختار ایگو در او رشد می کند.
ساختار ایگو بر اساس اصل واقعیت عمل می کند و امکان بر آورده شدن امیال را بر اساس امکانات پیرامون مورد سنج قرار می دهد و در نتیجه آخرین ساختاری که شکل می گیرد سوپرایگو می باشد.
سوپرایگو در واقع همان وجدان اخلاقی می باشد و در بسیاری مواقع با اید متضاد است.
بر اساس نظریه های روان کاوی که بیان شده است کیفیت سلامت روانی فرد را به قدرت ایو برای ایجاد تعادل میان اید و سوپرایگو مرتبط می سازند و برای این کار ایگو یا همان خود از راهبردهای مختلفی استفاده می کند که از مهم ترین آن ها می توان به مکانیسم دفاعی اشاره کرد.
به این منظور فروید و روان شناسان پسا فرویدی تا کنون ساز و کار های دفاعی مختلف را مطرح کرده اند که از جمله آن می توان به ریاضت طلبی اشاره نموند.
مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی چیست؟
مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی مفهومی می باشد که بیش از همه آنا فروید دختر زگیموند فروید ( پدر علم روانشناسی) آن را در نظریه خود به طور واضح بیان کرده است و آنا فروید بر این باور می باشد که افراد در هر دوره از زندگی خود از برخی مکانیسم های دفاعی بیشتر استفاده می کنند.
به عنوان مثال نوجوانان در میان همه ساز و کارهای دفاعی بیشتر به ریاضت طلبی و عقلانی سازی روی می آورند.
ریاضت طلبی به این معنی می باشد که فرد نیاز های جنسی که به تازگی در او ایجاد شده است را نادیده می گیرد و به آن توجهی نمی کند و این محروم سازی او از لذت جنسی می تواند در قالب کناره گیری از هرگونه لذت روانی باشد.
در این شرایط اگر فرزند نوجوانی داشته باشید احتمال دارد احساس کنید که او بسیار افسرده شده است و نمی تواند مانند همسالان خود شاد باشد و بیشتر احساس گوشه گیری می کند.
مکانیسم دفاعی ریاضت طلبی و آسیب های روانی
زیگموند فروید بر این باور می باشد که مکانیسم های دفاعی همگی به طور طبیعی برای محافظت فرد در برابر اضطراب ها و تنش های آسیب زا به وجود می آید و در نتیجه به سلامت روان فرد کمک می کند.
اما در صورتی که به طور مکرر و افراطی از این مکانیسم ها استفاده شود نه تنها کمک کننده نخواهد بود بلکه به مرور زمان باعث به وجود آمدن مشکلات روان رنجوری در فرد خواهد شد و در این صورت فرد نمی آموزد به روشی بالغانه چطور با اضطراب های درونی خود مواجه شود.
به عنوان مثال فردی که بیش از حد از روش ریاضت طلبی استفاده می کند نمی تواند به شیوه ای سالم با بلوغ جنسی خود کنار بیاید و در آینده برای برقراری رابطه با مشکلاتی رو به رو می شود و در صورتی که به صورت افراطی از خوشی ها و لذت های زندگی چشم پوشی کند با اختلالاتی نظیر افسردگی یا اضطراب رو به رو خواهد شد.