بررسی اجمالی
آب دهان چیست؟
طبق تعریف، آب دهان زمانی اتفاق می افتد که بزاق اضافی به طور غیرارادی از دهان شما خارج شود. از نظر پزشکی،ترشح بزاق را میتوان ptyalism or sialorrhea نامید. بزاق دهان در دو سال اول زندگی طبیعی است زیرا نوزادان هنوز کنترل کامل عضلات اطراف دهان خود را به دست نیاورده اند. آب دهان در هنگام خواب نیز برای افراد معمول است. گاهی اوقات، پاشیدن یا ریزش آب از دهان نشانه شرایط پزشکی یا عصبی مانند فلج مغزی و بیماری پارکینسون است .
علل احتمالی
چه چیزی باعث ترشح آب دهان می شود؟
آبریزش بزاق می تواند در اثر عوامل متعددی ایجاد شود. هر چیزی که منجر به مشکل در بلعیدن، مشکلات مربوط به کنترل ماهیچه ها یا تولید بیش از حد بزاق شود، می تواند باعث ترشح بیش از حد بزاق شود.
رژیم غذایی
برخی غذاها و نوشیدنی ها می توانند منجر به تولید بیش از حد بزاق شوند. این شامل غذاهای با محتوای اسید بالا مانند مرکبات است. تولید زیاد بزاق نیز با غذاهای شیرین مرتبط است.
سن
آب دهان در نوزادان و نوزادان تا دو سال طبیعی است. تولید بیش از حد بزاق معمولاً در حدود سه تا شش ماهگی به اوج خود می رسد و علائم ممکن است در طول دندان درآوردن بدتر شوند.
اختلالات عصبی
برخی از بیماری های عصبی ممکن است باعث ترشح آب از دهان شوند، از جمله:
- سکته مغزی
- فلج مغزی.
- بیماری پارکینسون.
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) .
- مولتیپل اسکلروزیس (MS) .
- سندرم داون
- اوتیسم.
عفونت ها
در برخی موارد، عفونت ها می توانند منجر به ترشح آب دهان شوند. این شامل:
- گلودرد استرپتوکوکی.
- مونونوکلئوز
- عفونت های سینوسی
- ورم لوزه.
- آبسه پری لوزه، وضعیتی که در آن لوزه به گردن و قفسه سینه گسترش می یابد.
سایر شرایط پزشکی
سایر شرایط سلامتی که می تواند باعث ترشح بزاق شود عبارتند از:
- آلرژی .
- GERD (ریفلاکس اسید مزمن) .
- آدنوئید متورم
- مسمومیت با آفت کش ها
- گزیده شدن توسط حشرات یا مارهای خاص.
- عوارض جانبی بارداری، مانند رفلاکس اسید یا حالت تهوع .
- استفاده از داروهای خاص.
چرا موقع خواب آب دهانم می آید؟
گاهی اوقات موقعیت خواب شما مقصر است. اگر به پشت بخوابید، نیروی جاذبه بزاق را در دهان نگه می دارد. از سوی دیگر، اگر به پهلو یا شکم بخوابید، احتمال آب دهان شما بسیار بیشتر است.
اگر همیشه در شکم یا پهلو خوابیده اید و اخیراً شروع به آبریزش کرده اید، ممکن است به دلیل یک بیماری پزشکی مانند آلرژی، عفونت یا رفلاکس اسید باشد.
مراقبت و درمان
آب دهان چگونه درمان می شود؟
درمان آب دهان همیشه مورد نیاز نیست. اما اگر آبریزش آب دهان شدید باشد، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما گزینههای درمانی را به صورت موردی توصیه میکند. این درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروها گاهی اوقات داروهای خاصی – مانند اسکوپولامین ، گلیکوپیرولات و آتروپین سولفات – می توانند برای کاهش بزاق اضافی تجویز شوند.
- تزریق سم بوتولینوم A (Botox) . اینها همچنین ممکن است برای کاهش جریان بزاق از غدد بزاقی شما تجویز شوند.
- حرکت درمانی. فیزیوتراپی می تواند به تقویت و توسعه عضلات اطراف دهان شما کمک کند. در برخی موارد، این می تواند به کاهش آب در دهان کمک کند.
- درمان با لوازم دهانی یک دستگاه خوراکی سفارشی میتواند به بستن لبهای شما در هنگام بلع در برخی موارد کمک کند.
- عمل جراحي. اگر اقدامات محافظه کارانه مانند درمان، داروها و تزریق سم بوتولینوم کارساز نبود، ممکن است پزشک شما جراحی را توصیه کند. این شامل تغییر یا بریدن غدد بزاقی برای کاهش ترشح بزاق است. در برخی موارد، مجاری بزاقی شما به پشت دهان شما هدایت می شود.
- پرتودرمانی . پرتودرمانی که به عنوان آخرین راه چاره در نظر گرفته می شود، می تواند در موارد شدید بزاق دهان را کاهش دهد. در برخی از مطالعات، یک کسری از پرتودرمانی برای نشان دادن بهبود قابل توجه کافی بود.
برای درمان آبریزش آب دهان در خانه چه کنم؟
کودکان خردسالی که هنگام دندان درآوردن، آب دهان میریزند، ممکن است از جویدن بستنی یا سایر اشیاء سرد سود ببرند. افراد مبتلا به ترشح بزاق مزمن می توانند غذاهای اسیدی یا شیرین را محدود کنند، زیرا این مواد می توانند تولید بزاق را افزایش دهند.
اگر آب دهان مزمن درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
آب دهان شدید یا مزمن می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود. به عنوان مثال، ترشح بیش از حد آب دهان می تواند باعث التهاب گوشه ای شود – یک بیماری پوستی که با زخم های دردناک و ترک خورده در گوشه های دهان شما مشخص می شود. در برخی موارد، بزاق اضافی حتی می تواند به ریه های شما تنفس شود و باعث ذات الریه شود . بنابراین، مهم است که در اولین نشانه مشکلات به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید.
چه زمانی با دکتر تماس بگیرید
چه زمانی آب دهان باید توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی درمان شود؟
بزاق یک جنبه طبیعی رشد است. اما، اگر متوجه آبریزش بیش از حد یا ناگهانی شدید، ممکن است باعث نگرانی شود. به خاطر داشته باشید که چندین بیماری با آبریزش دهان مرتبط است، بنابراین در صورت مشاهده علائم هشداردهنده، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
آب دهان بخشی طبیعی از رشد کودکی است و همیشه نیاز به درمان ندارد. اما، اگر بزاق بیش از حد شروع به تداخل با زندگی اجتماعی یا کیفیت زندگی شما کرد، آنگاه شما شایسته بررسی گزینه های درمانی هستید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می تواند علت بیماری شما را تعیین کرده و درمان مناسب را توصیه کند.