بیماری التهابی لگن (PID) وضعیتی است که با عفونت اندام های دستگاه تناسلی فوقانی در لگن مشخص می شود که عمدتاً توسط ارگانیسم های مقاربتی ایجاد می شود. معمولاً رحم، تخمدان ها و بافت های پشتیبان را درگیر می کند و در صورت عدم درمان، PID می تواند منجر به عوارض طولانی مدت شود.
هدف این مقاله ارائه یک مرور کلی از بیماری التهابی لگن، شامل علل، علائم، تشخیص، درمان و اقدامات پیشگیرانه است. با درک این شرایط و پیامدهای بالقوه آن، می توانید اقدامات پیشگیرانه ای برای محافظت از سلامت باروری خود انجام دهید.
بیماری التهابی لگن چیست؟
بیماری التهابی لگن (PID) عفونت اندام های دستگاه تناسلی فوقانی است که معمولاً توسط ارگانیسم های مقاربتی ایجاد می شود. تخمین زده می شود که 85 تا 90 درصد موارد PID به دلیل بیماری های مقاربتی است که کلامیدیا شایع ترین آنهاست. در نتیجه غربالگری کلامیدیا برای زنان فعال جنسی که تحت آزمایش های غربالگری دهانه رحم قرار می گیرند توصیه می شود. این واقعیت را برجسته می کند که هر زن فعال جنسی می تواند به PID مبتلا شود، با شیوع بالاتری در بین زنان زیر 30 سال که دارای شرکای جنسی متعدد هستند مشاهده می شود.
علائم بیماری التهابی لگن
شایع ترین علائم بیماری التهابی لگن (PID) شامل درد لگن یا درد زیر شکم است که می تواند متمرکز یا در یک طرف یا هر دو طرف احساس شود.
سایر علائم PID ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ترشحات غیر طبیعی واژن که می تواند سبز، چرکی یا چرک مانند باشد که نشان دهنده رنگ زرد است.
- علائم سیستمیک یا عمومی بدن شامل تب، کسالت، حالت تهوع، لرزش یا فقط احساس ناخوشی به طور کلی
- دردی که ممکن است ایجاد شود، مانند هنگام مقاربت، و می تواند در حین ورزش یا فعالیت های دیگر قابل توجه باشد.
علل بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن در اثر حرکت باکتری های صعودی از طریق واژن، از طریق دهانه رحم، به رحم و از آنجا به لگن واقعی ایجاد می شود. از آنجا، می تواند در سراسر لگن پخش شود، زیرا لگن فضای بزرگی است که هیچ محدودیتی برای حرکت ندارد.
همانطور که قبلا ذکر شد، شایع ترین ارگانیسم ها یا باکتری های مرتبط با بیماری التهابی لگن در اکثر موارد از طریق جنسی منتقل می شوند. این بیماری های جنسی عبارتند از:
- کلامیدیا
- نایسریا
- سوزاک یا میکروب هایی که ممکن است به طور طبیعی در واژن زندگی کنند و بیش از حد رشد می کنند مانند E.coli، میکروب های بی هوازی و سایر ارگانیسم های گرم منفی.
اگرچه بروز عفونتهای کلامیدیا و نایسریا قبلاً رو به کاهش بود، اما اکنون در حال تجدید حیات است و باید همیشه در رابطه با بیماری التهابی لگن مورد توجه قرار گیرد. رشد بیش از حد این ارگانیسم ها می تواند منجر به التهاب و عفونت اندام های تولید مثل در لگن شود.
عوامل خطر مرتبط با PID
شایعترین گروه خطر برای بیماری التهابی لگن (PID) شامل زنان فعال از نظر جنسی، بهویژه افراد زیر 30 سال است. جای تعجب نیست که درگیر شدن در فعالیت جنسی با چندین شریک، خطر ابتلا به PID را افزایش میدهد.
موارد دیگری که شما را در معرض خطر استخراج PID قرار می دهد عبارتند از:
- برقراری رابطه جنسی بدون محافظت، مانند کاندوم، به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را افزایش می دهد. به همین دلیل مهم است که استفاده از روش های پیشگیری از بارداری محافظتی و پیشگیرانه را در نظر بگیرید، به ویژه در هنگام برقراری ارتباط با شرکای جنسی جدید.
- داشتن یک بیماری مقاربتی قبلی یا بیماری التهابی لگن شناخته شده، خطر عفونت را افزایش می دهد
- انجام یک روش ابزاری مانند کورتاژ، ختم بارداری یا هر عمل جراحی که شامل دستکاری یا ابزار دقیق رحم باشد، خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را افزایش میدهد.
- داشتن جسم خارجی، مانند دستگاه حفره داخل رحمی (IUCD) خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را افزایش می دهد.
عوارض بیماری التهابی لگن
خطرات اصلی بیماری التهابی لگن درد حاد یا مزمن لگنی است که می تواند شدید و طولانی مدت باشد. حتی اگر عفونت به اندازه کافی درمان شود، درد مزمن لگن می تواند به دلیل ایجاد چسبندگی یا بافت اسکار ادامه داشته باشد.
عارضه دیگر ایجاد چسبندگی است که می تواند به لوله های فالوپ آسیب برساند یا بین اندام هایی مانند بین تخمدان ها و رحم ایجاد شود، لوله های فالوپ را درگیر کند و خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد (بارداری در لوله فالوپ به جای رحم).
توجه به این نکته ضروری است که تشخیص زودهنگام بیماری التهابی لگن و متعاقب آن درمان زودهنگام بیماری التهابی لگن می تواند از بسیاری از این عوارض به ویژه عوارض مزمن مانند چسبندگی پیشگیری کند. مطمئناً درمان زودهنگام می تواند به جلوگیری از ناباروری به عنوان یک مسئله کمک کند.
تشخیص بیماری التهابی لگن
تشخیص بیماری التهابی لگن (PID) به دلیل تعدادی از علل درد مزمن لگن می تواند چالش برانگیز باشد. با این حال، چندین رویکرد و بررسی وجود دارد که به تشخیص کمک می کند.
تاریخچه و آزمون جامع
هنگام ارزیابی بیماران مبتلا به درد لگن، ترشحات غیرطبیعی یا علائم سیستمیک، یک شرح حال کامل بسیار مهم است. این شامل یک تاریخچه جنسی مفصل، و همچنین اطلاعاتی در مورد هر قسمت قبلی درد، ترشح یا بیماری التهابی لگنی (PID) است. درد همراه با مقاربت، ورزش یا حرکات روزانه باید یادداشت شود.
یک معاینه ملایم با رضایت بیمار انجام می شود، با توضیح در مورد آنچه در طول مسیر اتفاق می افتد تا اطمینان حاصل شود که بیمار راحت است. در طول معاینه لگن، لگن اغلب بسیار حساس است و دستکاری ملایم دهانه رحم که باعث حرکت رحم، لولههای فالوپ و تخمدانها میشود، ممکن است درد قابلتوجهی ایجاد کند.
در مواردی که درد منجر به پریتونیت یا التهاب لگن و شکم شده است، حرکات ساده یا حتی سرفه ممکن است باعث درد شود و شکم در لمس حساس باشد و به طور بالقوه سفتی نیز نشان دهد.
در نهایت، مهم است که سایر علل احتمالی مانند آپاندیسیت را در نظر بگیرید.
سونوگرافی لگن
بخش قابل توجهی از زنان مبتلا به بیماری التهابی لگن (PID) ممکن است بدون علامت باشند، به این معنی که هیچ علامتی از خود نشان نمی دهند. در چنین شرایطی، PID اغلب به طور اتفاقی از طریق سونوگرافی یا روش های اکتشافی مانند لاپاراسکوپی کشف می شود.
سونوگرافی لگن می تواند وجود مایع یا چرک آزاد را در شکم تشخیص دهد و چسبندگی یا بافت اسکار بین اندام ها را نشان دهد. اگر سونوگرافی واژینال انجام شود، پروبی که وارد واژن می شود ممکن است حساسیت ایجاد کند، به ویژه هنگامی که اندام هایی مانند تخمدان ها، لوله های فالوپ یا خود رحم کاوش می شوند. نمونه های باکتریولوژیکی به دست آمده از دهانه رحم و واژن می توانند وجود ارگانیسم های قابل انتقال جنسی مانند کلامیدیا و سوزاک را نشان دهند یا ترشحات چرکی را شناسایی کنند.
لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی، یک روش جراحی شامل قرار دادن تلسکوپ از طریق یک برش کوچک در نزدیکی ناف، میتواند تشخیص قطعی PID یا شناسایی علل جایگزین درد لگن را ارائه دهد.
آزمایشات خون
در برخی موارد که تشخیص نامشخص است، آزمایشهای خونی خاص میتواند مفید باشد. یک معاینه کامل خون، که تعداد گلبولهای سفید را اندازهگیری میکند، یا یک آزمایش پروتئین واکنشی C (CRP)، که سطوح پروتئینی بالا را که نشاندهنده عفونت است، تشخیص میدهد، ممکن است اطلاعات ارزشمندی را برای کمک به تشخیص بیماری التهابی لگن ارائه دهد(منبع).
سی تی اسکن
علاوه بر این، سی تی اسکن ممکن است برای ارزیابی وجود آپاندیسیت یا سایر علل بالقوه انجام شود
درمان بیماری التهابی لگن
هنگامی که مشکوک به بیماری التهابی لگن (PID) است، مهم است که در درمان تهاجمی و مداوم باشید.
استفاده از آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک های خاصی وجود دارند که برای هدف قرار دادن عفونت های شناسایی شده تجویز می شوند. متأسفانه تعداد فزاینده ای از ارگانیسم های مسئول عفونت های مقاربتی به آنتی بیوتیک های خاص یا چندگانه مقاوم هستند. مشاوره با متخصص بیماری های عفونی می تواند برای اطمینان از استفاده از آنتی بیوتیک های مناسب مفید باشد.
برای موارد خفیف، آنتی بیوتیک های خوراکی، و گاهی اوقات بیش از یک، ممکن است کافی باشد. با این حال، اگر بیمار درد قابل توجهی را تجربه کند یا اگر عفونت لگنی شدید باشد، بستری شدن در بیمارستان برای نظارت دقیق و تجویز آنتی بیوتیک های داخل وریدی ممکن است ضروری باشد. اگر بیمار احساس ناخوشی، حالت تهوع و ناتوانی در تحمل داروهای خوراکی داشته باشد، ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی مناسب نباشد.
در همه موارد، مدت زمان مصرف آنتی بیوتیک مهم است. ضروری است که اطمینان حاصل شود که مراقبت های مناسب قبل از موعد قطع نمی شود، به ویژه در هنگام برخورد با ارگانیسم های خاصی که نیاز به درمان طولانی مدت دارند.
سوابهای پیگیری، بهویژه برای عفونتهای مقاربتی، برای تایید ریشهکنی عفونت بسیار مهم هستند. معاینات بعدی، سونوگرافی و باکتری شناسی با استفاده از نمونه هایی از واژن و دهانه رحم برای اطمینان از بهبودی کامل ضروری است.
در موارد بیماری های مقاربتی، ارجاع شریک زندگی بیمار به یک پزشک مناسب برای درمان بسیار مهم است. این مرحله برای جلوگیری از عفونت مجدد و اطمینان از مدیریت جامع حیاتی است.
پیشگیری از بیماری های التهابی لگن
پیشگیری از بیماری التهابی لگن حول محور موارد زیر است:
- درمان کافی: اطمینان حاصل کنید که هر بیماری قبلی به اندازه کافی درمان شده است و در صورت لزوم مدت زمان درمان
- درمان شریک جنسی: اطمینان از اینکه هر شریکی که ممکن است بیماری مقاربتی داشته باشد، درمان کافی را دریافت کند ضروری است.
- رسیدگی به علل ترکیبی: باید به هر عاملی مانند وجود دستگاه حفره داخل رحمی (IUCD) که ممکن است نیاز به برداشتن آن باشد توجه شود.
- استفاده از کاندوم: استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی، به ویژه با یک شریک جدید می تواند به کاهش خطر ابتلا به PID کمک کند.
اگر مشکوک هستید که هر یک از علائمی را دارید که نشان دهنده وجود بیماری التهابی لگن است، جستجوی زودهنگام درمان مهم است. به طور خاص، انجام تست های تشخیصی مناسب، به ویژه در زنان جوان در طول آزمایشات معمول (مانند کلامیدیا) بسیار مهم است. بسیاری از آزمایشهای PCR یا ساده، که مشابه آزمایشهایی است که برای کووید استفاده میکنیم، برای اکثر بیماریهای مقاربتی در دسترس هستند. این آزمایش ها نتایج سریعی را ارائه می دهند و به تشخیص سریع عفونت ها کمک می کنند.
با رعایت این اقدامات پیشگیرانه و درمان به موقع می توانید خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را کاهش دهید.
در نتیجه، تشخیص بیماری التهابی لگن (PID) یک فرآیند پیچیده است که نیاز به شرح حال دقیق، معاینه کامل، و استفاده از آزمایشهای تکمیلی مانند سونوگرافی، تجزیه و تحلیل باکتریولوژیک برای ارگانیسمهای خاص و گاهی اوقات حتی درمان جراحی مانند لاپاراسکوپی اکتشافی دارد.
برای جلوگیری از عوارض طولانی مدت مانند ناباروری، درد مزمن لگن، چسبندگی یا حاملگی خارج رحمی، پیگیری درمان تهاجمی و هدفمند بسیار مهم است. این ممکن است شامل ارجاع به یک متخصص بیماری های عفونی باشد، به ویژه با توجه به مقاومت رو به رشد آنتی بیوتیکی در میان ارگانیسم هایی که معمولاً با PID مرتبط هستند.
دانشیار لن کلیمان، با بیش از 30 سال تجربه در درمان بیماران مبتلا به درد مزمن لگن و بیماری التهابی لگن، اهمیت تشخیص دقیق و درمان موثر برای همه افراد مبتلا به این بیماری را تشخیص می دهد.