غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر

نوشته شده برای at 7:23 ب.ظ
282 0

غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر

برای ترک اعتیاد به مواد مخدر آماده هستید؟ این مقاله با ارائه راهنمایی گام به گام به شما در مقابله با هوس، عود و غلبه بر اختلال مصرف مواد کمک می کند.

اولین قدم برای ترک اعتیاد به مواد مخدر

اعتیاد به مواد مخدر نشان دهنده نقص شخصیتی یا نشانه ضعف نیست و برای غلبه بر این اعتیاد چیزی بیش از اراده لازم است. سوء استفاده از داروهای غیرقانونی باعث تغییراتی در مغز ایجاد می شود که هوشیاری فرد را از او می گیرد.

اما بهبودی غیرممکن نیست، مهم نیست وضعیت شما چقدر ناامید کننده باشد یا چند بار قبلاً تلاش کرده و شکست خورده باشید. با درمان و حمایت مناسب، ترک مواد مخدر همیشه امکان پذیر است.

برای بسیاری از افرادی معتاد، سخت ترین و مهم ترین گام برای بهبودی اولین قدم می باشد:  تشخیص اینکه مشکلی دارید و تصمیم دارید تغییر کنید.

طبیعی است که در مورد آمادگی شروع بهبودی یا آنچه را که برای ترک لازم است نامطمئن باشید. اگر به یک داروی تجویزی معتاد هستید، ممکن است نگران این باشید که چه راه و دارویی را جایگزین درمان یک بیماری پزشکی کنید.در این مرحله باید صبر کنید، از جمله چیزهایی که باید در این مرحله تغییر دهید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روش مقابله با استرس
  • افرادی که در مورد زندگی ات تصمیم می گیرند
  • کاری که در اوقات فراغت انجام می دهید
  • نحوه فکر کردن راجع به خودتان
  • داروهای تجویزی و بدون نسخه ای که مصرف می کنید

همچنین طبیعی است که در مورد ترک داروی خود مخالفت کنید. بهبودی نیاز به زمان، انگیزه و حمایت دارد، اما با تعهد به ترک، می توانید بر اعتیاد خود غلبه کنید و کنترل زندگی خود را دوباره به دست آورید.

به تغییر فکر کنید

  • مصرف مواد مخدر خود از جمله زمان و میزان مصرف را یادداشت کنید،. این کار باعث می شود تا بهتر از نقش اعتیاد در زندگی تان باخبر باشید.
  • مزایا و معایب ترک، هزینه ها و مزایای ادامه مصرف مواد را فهرست کنید.
  • افراد و امور مهم زندگی تان ، مانند: همسر، فرزندان، حیوانات خانگی، شغل یا سلامتی خود را در نظر بگیرید. مصرف مواد مخدر چه تأثیری بر آن چیزها دارد؟
  • از فرد مورد اعتمادتان در مورد احساسش در مورد مصرف مواد مخدر بپرسید.
  • از خود بپرسید که آیا چیزی مانع ترک شما می شود یا خیر.
  • چه چیزی به شما در ایجاد تغییر کمک می کند؟

آماده شدن برای ترک: ۵ کلید برای بهبودی اعتیاد

  1. دلایلی که می خواهید تغییر کنید را یادآوری کنید.
  2. در صورت لزوم، به تلاش های گذشته خود برای بهبودی فکر کنید. چه کارهایی کردید؟ چرا موفق نشدید؟
  3. اهداف مشخص، مانند تاریخ شروع یا محدودیت های مصرف مواد مخدر را تعیین کنید.
  4. خاطرات اعتیاد خود را از خانه، محل کار و سایر مکان‌هایی که در آنجا مواد مصرف می کردید، فراموش کنید.
  5. به دوستان و خانواده بگویید که آماده ترک مواد مخدر هستید و از آن ها بخواهید که شما را حمایت کنند.

گزینه های درمان اعتیاد خود را بررسی کنید

هنگامی که تصمیم به ترک گرفتید، باید گزینه های درمانی را بررسی کنید درمان اعتیاد باتوجه به داروی خاص، ممکن است متفاوت باشد.

یک برنامه موفق اغلب شامل عناصر مختلفی مانند موارد زیر می باشد:

سم زدایی: اولین قدم پاکسازی بدنتان از مواد مخدر و مدیریت علائم ترک است.

مشاوره رفتاری: درمان فردی، گروهی یا خانوادگی به شما کمک می کند تا دلایل اصلی مصرف مواد مخدر خود را شناسایی و روابط خود را ترمیم کنید و راهکارهای مقابله سالم‌تری را بیاموزید.

دارو ممکن است برای مدیریت علائم ترک، جلوگیری از عود، یا درمان هر گونه بیماری روانی همزمان، مانند افسردگی یا اضطراب استفاده شود.

پیگیری طولانی مدت به جلوگیری از عود و حفظ هوشیاری کمک می کند. این پیگیری ممکن است شامل شرکت در گروه‌های پشتیبانی حضوری یا آنلاین منظم برای کمک به ترک اعتیاد شما باشد.

انواع برنامه های درمان مواد مخدر

درمان اقامتی: درمان اقامتی شامل ترک در یک مرکز و دور شدن از محل کار، مدرسه، خانواده، دوستان و تحت درمان شدید است. درمان خانگی می تواند از چند روز تا چند ماه طول بکشد.

بستری نسبی: بستری جزئی برای افرادی است که نیاز به نظارت پزشک دارند اما مایلند در خانه ترک کنند و زندگی پایداری داشته باشند. این برنامه های درمانی معمولاً به مدت ۷ تا ۸ ساعت بستری در یک مرکز درمانی بوده، سپس شب به خانه باز می گردند.

درمان سرپایی: برنامه درمانی فعال نیست، برنامه های سرپایی را می توان در محل کار یا مدرسه انجام داد. فرد در طول روز تحت درمان قرار می گیرد و تمرکز اصلی بر پیشگیری از عود است.

کمپ ترک اعتیاد: ترک در کمپ از برنامه های درمانی فشرده مانند درمان خانگی پیروی می کند. در این شرایط فرد با سایر معتادان در حال بهبودی در محیطی امن، حمایتی و عاری از مواد مخدر زندگی می کند. اگر جایی برای ترک ندارید یا نگران هستید که بازگشت زودهنگام به خانه منجر به عود بیماری شود، امکانات کمپ ترک اعتیاد مفید است.

نکاتی برای یافتن بهترین درمان اعتیاد برای شما

به یاد داشته باشید که هر فردی درمان مخصوصی نیاز دارد. درمان باید با شرایط منحصر به فرد شما تنظیم شود. باید برنامه ای را پیدا کنید که با شرایط شما سازگار باشد و به شما حس خوبی بدهد.

درمان باید بیشتر از مصرف مواد مخدر مورد توجه شما قراربگیرد: اعتیاد بر کل زندگی شما، از جمله روابط، شغل و سلامت روانی شما تأثیر می گذارد. درمان موفق به ایجاد روش جدیدی از زندگی و رسیدگی به دلایل اعتیاد بستگی دارد. به عنوان مثال، اعتیاد شما به مواد مخدر ممکن است برای کاهش استرس ایجاد شده باشد، در این صورت باید راه سالم تری برای درمان استرس خود پیدا کنید.

اهمیت تعهد و پیگیری: درمان اعتیاد فرآیندی سریع و آسان نیست. به طور کلی، هر چه اعتیاد طولانی‌تر و شدیدتر باشد، به درمان طولانی‌تر و شدیدتری نیاز خواهد داشت. در همه موارد، مراقبت طولانی مدت برای بهبودی بسیار مهم است.

مکان های زیادی برای کمک وجود دارد: همه معتادان به سم زدایی تحت نظارت پزشکی یا دوره طولانی توانبخشی نیاز ندارند. مراقبتی که نیاز دارید به عوامل مختلفی از جمله سن، سابقه مصرف مواد مخدر، شرایط پزشکی یا روانپزشکی بستگی دارد.

علاوه بر پزشکان و روانشناسان، بسیاری از روحانیون، مددکاران اجتماعی و مشاوران راه های درمان اعتیاد را ارائه می دهند.

 

برای هر گونه مشکل سلامت روانی به دنبال درمان باشید: همانطور که برای اعتیاد به مواد مخدر به دنبال کمک هستید، دریافت درمان برای سایر مشکلات روانی نیز مهم است. بهترین شانس شما برای بهبودی، دریافت ترکیبی از درمان سلامت روان و اعتیاد از موسسه درمانی است.

برای بهبودی اعتیاد خود پشتیبان و حامی پیدا کنید

سعی نکنید ترک مواد را به تنهایی انجام دهید، به دنبال پشتیبان باشید. داشتن تأثیرات مثبت حمایتی ضروری است. اگر برای تشویق، راهنمایی به افراد بیشتری مراجعه کنید، شانس بهبودی شما بیشتر خواهد بود.

به دوستان نزدیک و خانواده تکیه کنید: حمایت دوستان و اعضای خانواده دارایی ارزشمندی در بهبود است. اگر تمایلی به حمایت عزیزان خود ندارید زیرا قبلا آن ها را ناامید کرده اید، از مشاوره درمانی کمک بگیرید.

یک شبکه اجتماعی فعال بسازید: اگر زندگی اجتماعی قبلی شما حول محور مواد مخدر می چرخید، لازم است چند ارتباط جدید ایجاد کنید. مهم است که دوستان فعال داشته باشید که از بهبودی شما حمایت کنند. سعی کنید در کلاس های مختلف شرکت کنید، به جلسات دینی بپیوندید، داوطلب شوید یا در رویدادهای جامعه شرکت کنید.

نقل مکان به کمپ ترک اعتیاد را در نظر بگیرید: این کمپ ها مکانی امن و حمایت‌کننده برای بهبودی از اعتیاد، فراهم می‌کنند. اگر خانه ای ثابت یا عاری از مواد مخدر ندارید، آن ها گزینه خوبی هستند.

جلسات را در اولویت قرار دهید: به یک گروه پشتیبانی بهبودی ۱۲ مرحله ای، مانند معتادان گمنام (NA)، بپیوندید و به طور منظم در جلسات شرکت کنید.

معاشرت با افرادی که دقیقاً درک می کنند که شما چه چیزی را تجربه می کنید بسیار کمک کننده می باشد. همچنین می توانید از تجربیات مشترک اعضای گروه بهره مند شوید و یاد بگیرید که دیگران برای بهبودی چه کرده اند.

روش های سالم برای مقابله با استرس را بیاموزید

پس از رفع مشکلات اعتیاد و شروع درمان، باید با مشکلاتی که منجر به سوءمصرف مواد مخدر شده است، روبرو می شوید. آیا برای نابودی احساسات دردناک، آرام کردن خود پس از دعوا، استراحت پس از یک روز بد یا فراموش کردن مشکلات خود، راهی پیدا کرده اید؟

هنگامی که هوشیار شدید، احساسات منفی که با مصرف مواد مخدر از بین برده اید دوباره ظاهر می شوند. بنابراین برای موفقیت آمیز بودن درمان، ابتدا باید مشکلات درمانی خود را حل کنید.

هنگامی که مشکلات اساسی خود را حل کردید، گاهی اوقات استرس، تنهایی، ناامیدی، خشم، شرم، اضطراب و ناامیدی به سراغتان خواهد آمد. احساساتی که بخشی عادی از زندگی شما هستند. یافتن راه‌هایی برای مقابله به این احساسات، یک امر ضروری برای درمان و بهبودی شما است.

راه های سالم تری برای کنترل استرس شما وجود دارد. شما می توانید مهارت مدیریت مشکلات روانی خود را بدون اینکه دوباره به اعتیاد بازگردید، یاد بگیرید.

به سرعت استرس را بدون مصرف دارو از بین ببرید

راهکار های مختلف کاهش سریع استرس سریع برای برخی افراد بهتر از دیگران کار می کند. نکته کلیدی این است که بهترین را پیدا کنید.

فعالیت فیزیکی: پیاده روی سریع می تواند برای کاهش استرس کافی باشد. یوگا و مدیتیشن نیز راه های عالی برای کاهش استرس و یافتن آرامش هستند.

بیرون بروید و از آفتاب گرم، مناظر زیبا و هوای تازه لذت ببرید.

از حس بویایی خود استفاده کنید: رایحه گل های تازه یا دانه های قهوه را بو کنید یا عطری را بچشید که شما را به یاد تعطیلات مورد علاقه تان می اندازد.

چشمان خود را ببندید و مکانی آرام را تصویر کنید: ساحل شنی یا یک خاطره دوست داشتنی را تصور کنید، مانند اولین قدم های فرزندتان یا زمانی که با دوستانتان سپری کرده اید.

خودتان را نوازش کن: برای خودت یک فنجان چای بریز، گردن یا شانه را ماساژ دهید. دوش آب گرم بگیرید.

محرک های دارویی را کنترل کنید

بهبودی شما به هوشیاری ختم نمی شود. مغز شما هنوز برای بازیابی اطلاعاتی که تغییر کرده اند به زمان نیاز دارد. در طول این بازسازی، میل به مواد مخدر شدید می باشد. با دور کردن افراد یا مکان‌هایی که میل شما را به مصرف مواد تحریک می‌کنند، از بهبودی خود حمایت کنید.

از دوستان معتاد خود، فاصله بگیرید. با دوستانی که هنوز درگیر اعتیاد هستند، معاشرت نکنید. اطراف خود را با افرادی احاطه کنید که از صبر و اراده شما برای ترک حمایت می کنند، نه کسانی که شما را وسوسه می کنند که به اعتیاد خود بازگردید.

از کلوپ ها دوری کنید

حتی اگر الکلی نباشید، نوشیدن الکل، صبر شما را کاهش می دهد و قضاوت را سخت می کند، که منجر به عود می شود. مواد در دسترس و وسوسه مصرف آن ها بسیار زیاد است. بنابراین از هر محیط مرتبط با مواد مخدر، دوری کنید.

زمانی که به دنبال درمان پزشکی هستید، در مورد سابقه مصرف خود آگاه باشید.

اگر به پزشکی یا روانپزشک نیاز دارید، آماده باشید و درمانگری را پیدا کنید که در تجویز داروهای جایگزین یا داروی لازم با شما همکاری کند. هرگز نباید در مورد مصرف دارو احساس تحقیر کنید یا از دریافت دارو خودداری کنید. در این صورت درمان شما با موفقیت صورت نمی گیرد.

در مصرف داروهای تجویزی احتیاط کنید. اگر به یک داروی تجویزی مانند مسکن های مخدر اعتیاد داشتید، لازم است با پزشک خود در مورد یافتن راه های جایگزین برای درمان صحبت کنید.

صرف نظر از دارویی که با آن مشکل داشتید، مهم است که از داروهای تجویزی مخدر دوری کنید یا فقط در صورت لزوم و با احتیاط از آن استفاده کنید. داروهای اعتیاد آور شامل، مسکن‌ها، قرص‌های خواب‌آور و داروهای ضداضطراب می باشند.

مقابله با هوس مواد مخدر

گاهی اوقات نمی توان از مصرف مواد دوری کرد و باید راهی برای مقابله با آن پیدا کرد:

درگیر یک فعالیت شوید: کتاب بخوانید، دوستان را ببینید، به سینما بروید، خود را در یک سرگرمی، پیاده روی یا ورزش غرق کنید. هنگامی که خود را سرگرم و به چیزی علاقه مند کنید، خواهید دید که هوس ها به مرور از بین می روند.

در مورد آن صحبت کنید: با دوستان یا اعضای خانواده در مورد میل خود به مواد صحبت کنید. این کار در تعیین منبع هوس و میل بسیار مفید می باشد. همچنین، به تخلیه و تسکین این احساس کمک می کند و به برگشت صداقت در رابطه شما کمک می کند.

افکار خود را به چالش بکشید و تغییر دهید: هنگام فکر به مواد، بسیاری از افراد تمایل دارند فقط اثرات مثبت دارو را به یاد داشته باشند و پیامدهای منفی آن را فراموش کنند.

بنابراین، یادآوری این نکته برایتان مفید است که مصرف مواد احساس خوبی به شما نمی دهد و ضررهای زیادی خواهد داشت. گاهی اوقات ذکر این آسیب ها در دفترچه یادداشت همراهتان نیز مفید است.

سه مرحله اساسی موج سواری هیجانی:

توجه داشته باشید که چگونه این هوس را تجربه می کنید. روی یک صندلی راحت بنشینید و پاهای خود را روی زمین قرار دهید و دستان خود را در وضعیتی آرام قرار دهید. چند نفس عمیق بکشید و توجه خود را روی بدن خود متمرکز کنید.

توجه داشته باشید که در کجای بدن خود این هوس را تجربه می کنید و این احساسات چگونه هستند. آنچه را که تجربه می کنید به صورت شفاهی یا کتبی بیان کنید.

روی یک منطقه که در آن هوس شدیدی را تجربه می کنید تمرکز کنید. چه احساساتی در آن ناحیه وجود دارد؟ آن را برای خود توصیف کنید. به عنوان مثال، ممکن است احساس گرما، سرما، گزگز یا بی حسی می کنید؟ شاید ماهیچه های شما منقبض باشد؟

این منطقه چقدر بزرگ است؟ توجه داشته باشید که آیا احساسات با تمرکز بر آن ها تغییر می کنند یا خیر. «دهان من خشک می شود. لبهایم بی حس است. وقتی آب دهانم قورت می دهم، می توانم خشکی گلویم را احساس کنم.»

این کار را با تمرکز بر روی همه قسمتهای بدن خود که این احساس را تجربه می کند، تکرار کنید. برای خود توضیح دهید که چگونه احساسات تغییر می کنند و این میل یا هوس می آید و می رود.

بسیاری از مردم متوجه می شوند که پس از چند دقیقه تحمل هوس آن ها از بین می رود. اما هدف از این تمرین، از بین بردن میل نیست، بلکه تجربه آن به روشی جدید است. اگر به طور منظم این کار را تمرین کنید، با هوس‌های خود بیشتر آشنا می‌شوید و راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را تا زمانی که به طور طبیعی از بین بروند، کنترل کنید.

یک زندگی معنی دار بدون مواد مخدر بسازید

شما می توانید با داشتن فعالیت ها و علایقی که به زندگی شما معنا می بخشد، از درمان دارویی خود حمایت کرده و از خود در برابر عود آن محافظت کنید.

مهم این است که درگیر چیزهایی باشید که از آن ها لذت می برید و به زندگی شما معنا می بخشد. وقتی زندگی شما درگیر فعالیت های مفید و هدف دار باشد، اعتیاد جذابیت خود را از دست خواهد داد.

یک سرگرمی قدیمی را انتخاب کنید یا یک سرگرمی جدید را امتحان کنید: کارهایی را انجام دهید که باعث بروز خلاقیت شما می شود و تخیل شما را به کار می اندازد، کاری که همیشه می خواستید امتحان کنید. موسیقی، آموزش زبان خارجی یا یک ورزش جدید را امتحان کنید.

یک حیوان خانگی را به فرزندی قبول کنید. بله، حیوانات خانگی باعث حس مسئولیت پذیری در شما می شوند.

زمانی را در طبیعت بگذرانید. پیاده روی داشته باشید، به ماهیگیری بروید یا از پیاده روی منظم در پارک لذت ببرید.

از هنر لذت ببرید. از یک موزه دیدن کنید، به یک کنسرت یا تئاتر بروید، در یک کلاس هنری شرکت کنید یا خاطرات روزمره خود را بنویسید.

در جامعه فعالیت کنید. گروه ها و فعالیت های بدون مواد مخدر را جایگزین اعتیاد خود کنید. داوطلب شوید، در گروه های مذهبی فعال شوید یا به باشگاه  ورزشی محله بپیوندید.

اهداف معناداری تعیین کنید. داشتن اهدافی برای کار یا آنچه که مدنظرتان بوده، پادزهر قدرتمندی برای اعتیاد به مواد مخدر می باشد. مهم نیست اهداف چه هستند، فقط برای شما مهم هستند.

مراقب سلامتی خود باشید

ورزش منظم، خواب کافی و برنامه غذایی سالم به شما کمک می کند انرژی خود را بالا ببرید و استرس خود را پایین بیاورید. هر چه بیشتر بتوانید سالم بمانید و احساس خوبی داشته باشید، هوشیار ماندن آسان تر خواهد بود.

اجازه ندهید که عود شما را ناامید کند

عود بخش رایجی از روند بهبودی از اعتیاد است. در حالی که عود ناامید کننده است، می تواند فرصتی باشد برای پیروزی و درس گرفتن از اشتباهات، شناسایی محرک های اضافی و اصلاح دوره درمان.

چه چیزی باعث عود می شود؟

«محرک‌های» مختلف می‌توانند شما را در معرض خطر بازگشت به مصرف مواد قرار دهند. در حالی که علل خاص عود از فردی به فرد دیگر متفاوت است، برخی از محرک های رایج عبارتند از:

حالت عاطفی منفی (مانند استرس، غم، عصبانیت یا ضربه روحی)

حالت عاطفی مثبت (احساس شادی و تمایل به داشتن احساس بهتر، مانند داشتن اوقاتی خوب با دوستان)

ناراحتی فیزیکی (مانند درد یا علائم ترک)

وسوسه یا میل شدید (میل به استفاده)

درگیری (مانند دعوا و مشاجره با همسر)

فشار اجتماعی (قرار گرفتن در موقعیتی که به نظر می رسد دیگران از شما سوء استفاده می کنند)

نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که عود به معنای شکست درمان دارویی نیست. بنابراین تسلیم نشوید، با درمانگر و حامی خود تماس بگیرید و صحبت کنید، به یک جلسه مشاوره بروید یا یک قرار ملاقات با پزشک خود تعیین کنید.

وقتی دوباره هوشیار شدید و از خطر دور شدید، ببینید چه چیزی باعث عود شده، چه اشتباهی رخ داد و چه کارهایی می توانستید متفاوت انجام دهید. شما می توانید انتخاب کنید که به طور کامل بهبود یابید و از این تجربه، برای تقویت تعهد به ترک استفاده کنید.

منبع : غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر

بازنشر(Cite this article as):
دکتر ندا. تاپ نیوز: غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر. آخرین ویرایش: فوریه 25, 2022. https://psychology.e-teb.com/?post_type=post&p=8683

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *