چگونه حافظه قوی داشته باشیم؟ فرض کنید در حال گپ زدن با یک دوست هستید و می خواهید کتاب خوبی را که به تازگی تمام کرده اید، یا فیلمی را که بالاخره دیدید، به او معرفی کنید. یکدفعه، عنوان کتاب یا فیلم را به خاطر نمی آورید! هر چه بیش تر تلاش کنید که به یاد آورید، بیشتر از شما فرار می کند.
11 روش برای تقویت حافظه
خوشبختانه، گزینههای زیادی برای تقویت حافظه کوتاهمدت، بلندمدت و فریب دادن ذهن برای به خاطر سپردن جزئیات مهم وجود دارد. در اینجا 13 ترفند وجود دارد که می توانید از آن ها برای بهبود حافظه خود استفاده کنید.
1. نوروفیدبک و TDCS
یکی از جدیدترین روش های درمانی به منظور بهبود حافظه و عملکرد های مغز می باشد که مرکز مشاوره ستاره ایرانیان اولین مرکز مشاوره ای در ایران می باشد که با بهره گیری از آخرین متدهای روز دنیا و تجهیزات جدید به بهبود حافظه افراد طی سال های گذشته کمک شایانی کرده است.
این روش هیچ گونه عوارض جانبی به همراه نداشته و در آمریکا و اروپا به عنوان یک روش پیشتاز تنها در مراکز نوین و برتر استفاده می شود.
2. اطلاعات مهم را با صدای بلند تکرار کنید
آدرس ها، شماره تلفن یا تاریخ های مهم را بارها و بارها بگویید تا آن را به حافظه بسپارید. این یک راه حل بسیار ساده است، اما می تواند کمک زیادی به شما بکند.
وقتی چیزی را با صدای بلند تکرار می کنید، از نظر فنی آن را حفظ نمی کنید، در واقع شما یک الگو صدا ایجاد می کنید که یادآوری اطلاعات را در آینده آسان تر می کند.
3. تداعی های قابل توجهی ایجاد کنید
یک تصویر در ذهن خود داشته باشید تا نام ها، تاریخ ها و اشیاء را راحت تر به خاطر بسپارید. به طور مثال اسم کتاب را با کمک موضوع آن به خاطر بسپارید یا میان اسم خیابانی که در آن ماشین را پارک کرده اید با موضوعی ارتباط ایجاد کنید. انجام این کار در ذهن شما می تواند به طور چشمگیری توانایی شما را برای به خاطر آوردن اطلاعات خاص بهبود بخشد، و همچنین می تواند یک تمرین سرگرم کننده باشد.
4. روی یک موضوع تمرکز کنید
هنگام مطالعه تلویزیون را خاموش کنید و در حین رانندگی گوشی خود را کنار بگذارید. هنگامی که چندین فعالیت را انجام می دهید، توجه شما تقسیم می شود، که پردازش اطلاعات لازم را برای یادآوری کاری که انجام می دهید را دشوار می کند. اگر می خواهید چیزها را واضح تر به خاطر بسپارید، هر بار روی یک کار تمرکز کنید. تلفن خود را دور از دسترس نگه دارید، هدفون خود را بردارید و بر روی هدف خود تمرکز کنید.
تحقیقات نشان می دهد که افرادی که زیاد چند کار را انجام میدهند، بیشتر از دیگران با حواسپرتی دست و پنجه نرم میکنند.
5. یادداشت بردارید و مطالب را یادداشت کنید
اگر می خواهید در آینده چیزی را به خاطر بسپارید، یادداشت کنید. یادداشت برداری به شما کمک می کند تا اطلاعات را حفظ کنید، حتی اگر هرگز به یادداشت های خود نگاه نکنید. در حالی که حفظ کردن به طور کامل در مغز انجام می شود، نوشتن یک عمل فیزیکی است. ترکیب حفظ کردن با عمل نوشتن، به مغز شما کمک می کند تا اطلاعات را بهتر به حافظه بسپارید.
6. کمی پیاده روی کنید
شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد پیاده روی حافظه را تضعیف می کند. اگر میخواهید چیزی را به خاطر بسپارید، چند دقیقه در محله خود قدم بزنید تا ببینید که آیا این کار به شما کمک میکند یا خیر.
تحقیقات نشان می دهد چند دقیقه پیاده روی می تواند به شما کمک کند تا جزئیات خاصی را به خاطر بیاورید. پیاده روی منظم ممکن است به حافظه کلی شما نیز کمک کند. پیاده روی چند بار در هفته می تواند به معنای واقعی اندازه هیپوکامپ شما را که مسئول حافظه است، افزایش دهد.
7. مقداری قهوه یا چای بنوشید
سعی کنید کمی چای سبز دم کنید یا یک قهوه بنوشید تا حافظه خود را آرام کنید. کافئین شما را از خواب بیدار کرده و مغز شما را تقویت می کند. این می تواند به شما کمک کند اطلاعات خاص را راحت تر بخاطر بسپارید.
کافئین به شما کمک می کند چیزهای گذشته خود را به خاطر بسپارید، اما به شما کمکی نمی کند تا خاطرات جدیدی را شکل دهید.
8. مصرف شیرینی را کم کنید
خوردن قند برای حافظه بلندمدت شما مضر است، بنابراین برای روشن نگه داشتن ذهن خود از مصرف شکر اجتناب کنید. قهوه خود را با خامه بخورید و شکر را حذف کنید. سعی کنید خوراکی های ناسالم را به طور کامل حذف کنید. نه تنها سالم و شادتر خواهید بود، بلکه در به یاد آوردن خاطرات راحت تر خواهید بود.
9. بازی برای تقویت حافظه
بازی شطرنج یا سودوکو انجام دهید. انجام این کارها به وضوح به حافظه شما کمک نمی کند، اما مغز شما را روی فعال نگه می دارد. بازی هایی که نیاز به تفکر زیاد دارند، به نوعی مانند وزنه زدن برای مغزتان است. شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد بازی های استراتژیک و مغزی عملکرد شناختی شما را بهبود می بخشد و می تواند به یادآوری حافظه کمک کند.
علاوه بر این، تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد بازی های ویدیویی نیز می تواند به حافظه شما کمک کند. فقط سعی کنید بازیهایی که نیاز به تفکر پیچیده دارند را انجام دهید.
10. چند بار در هفته مدیتیشن کنید.
اگر می خواهید حافظه خود را در طول زمان بهبود ببخشید، مرتب مدیتیشن کنید. مدیتیشن به مدت 20 تا 30 دقیقه در روز ممکن است حافظه شما را در کمتر از یک ماه بهبود بخشد. بنابراین یک مکان آرام و خوب برای استراحت پیدا کنید و با مدیتیشن و ریلکسیشن حافظه خود را بهبود ببخشید.
11. بیشتر ورزش کنید.
چند بار در هفته بدوید، با دوچرخه به محل کار بروید یا وزنه بردارید. ورزش کردن باعث پمپاژ خون در بدن شما می شود که جریان خون به مغز را افزایش می دهد. راه های سرگرم کننده ای برای ورزش پیدا کنید تا احتمال اینکه به آن پایبند باشید، بیشتر شود. برای مثال، اگر وزنهبرداری موردعلاقه شما نیست، میتوانید چند بار در هفته بسکتبال بازی کنید یا شنا را امتحان کنید.
12. هر شب به اندازه کافی بخوابید
8 ساعت در شبانه روز بخوابید. اگر برای یک امتحان درس می خوانید، احتمالاً با خواب کافی نمره خوبی می گیرید بنابراین لازم نیست تمام شب بیدار بمانید. خوابیدن به شما کمک می کند تا حجم زیادی از اطلاعات را پردازش کنید، بنابراین اگر می خواهید چیزها را به وضوح به خاطر بسپارید، هر شب حداقل 8 ساعت استراحت کنید.
چه چیزی باعث کندی ذهن میشود
1. افزایش سن
این که سرعت پردازش با افزایش سن کاهش مییابد برای اکثر افراد امری قابل مشاهده است است. بسیاری از افراد مسن به مرور متوجه می شوند که حل مشکلات یا تصمیم گیری برای آن ها دشوار تر شده است. با این حال، دلایل این کاهش سرعت مربوط به سن در پردازش اطلاعات به طور کامل شناخته نشده است و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
برخی شواهد نشان می دهد که چنین کاهشی منعکس کننده ساییدگی و پارگی ماده سفید در مغز می باشد که از آکسون هایی تشکیل شده است که یک قسمت از مغز را به قسمت دیگر متصل می کند. کندی انتقال اطلاعات در امتداد آکسون ها ممکن است سرعت پردازش را مختل کند. اما چه چیزی باعث می شود که این ارتباط آکسونی کند شود؟
2.دیابت، سیگار کشیدن، فشار خون بالا
در برخی افراد، دیابت، سیگار کشیدن و فشار خون بالا میتوانند رگهای خونی تغذیهکننده ماده سفید مغز را از بین ببرند. برخی از افراد ممکن است استعداد ژنتیکی برای فرسایش ماده سفید با افزایش سن داشته باشند. در سایر افراد، کاهش سرعت پردازش میتواند اولین علامت بیماری عصبی مانند بیماری آلزایمر باشد.
3. ضربه به سر
ضربه مغزی نیز ممکن است در کاهش توانایی مغز نقش داشته باشد.
چه بخوریم تا حافظه قوی داشته باشیم
1. ماهی سالمون
ماهی های چرب منبع اسیدهای چرب امگا 3 هستند که در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر پلاک ایجاد کند. خوردن ماهی دو بار در هفته بهترین گزینه است، ماهی قزل آلا یک گزینه عالی می باشد زیرا سرشار از امگا 3 است و همچنین فاقد جیوه می باشد.
اگر غذاهای دریایی را دوست ندارید می توانید مکمل امگا 3 مشتق شده از جلبک ها را در نظر بگیرید.
2. توت ها
توت ها عملکرد شناختی را بهبود می بخشند و پیری مغز را به طور قابل توجهی کاهش می دهند.
3. قهوه
کافئین مانند یک محرک روانی عمل می کند، به این معنی که پردازش اطلاعات را سرعت می بخشد. علاوه بر افزایش موقت تمرکز، کافئین ممکن است در واقع به مغز کمک کند تا خاطرات جدید را تقویت کند.
4. چای سبز
مصرف طولانیمدت چای سبز با بهبود حافظه، عملکرد اجرایی و سرعت پردازش مرتبط می باشد.
5. شکلات تلخ
شکلات تلخ سرشار از فلاونوئیدها است که آنتی اکسیدان های قوی و ترکیبات ضد التهابی می باشند.
6. آب
آیا میدانستید مغز شما از حدود 75 درصد آب تشکیل شده است؟ به همین دلیل جای تعجب نیست که کمآبی بدن حافظه کوتاهمدت، توجه و تصمیمگیری را مختل میکند.