یکی از مهم ترین بخش در زندگی ارتباط می باشد، ارتباط با همسر باعث شادکامی و گاهی اوقات ناراحتی ما می شود اما متاسفانه در مدارس و دانشگاه ها در مورد ارتباط با همسر آموزش های لازم را نداده اند و در این مورد تدریس های لازم انجام نشده است.
برای ارتباط با دیگران باید به خوبی با اصل گفت و گو آشنا شوید و آموزش های لازم در این زمینه را فرا بگیرید، به عنوان مثال همه افراد می توانند عاشق شوند و روابط زناشویی برای خود به وجود آورند اما برای آن که بتوانند زندگی خوبی داشته باشند و روابط خوب و صمیمانه ای بین آن ها به وجود آید به بینش و آگاهی نیازمند هستند.
افرادی که به ازدواج فکر می کنند و می خواهند زندگی مشترک را شکل دهند، زوج هایی که روابط آن ها نابسامان و آشفته است و دوست دارند مهارت های ارتباطی خوبی داشته باشند ولی موفق نمی شوند باید آموزش های لازم در زمینه گفت و گو را فرا بگیرند و نسبت به اصول گفت و گو آگاه باشند و به درستی از آن ها استفاده کنند.
اگر آن ها این اصول را به خوبی فرا بگیرند و در زندگی خود به درستی اجرا کنند خواهند توانست زندگی مشترک موفقی را برای خود ایجاد کنند.
اهمیت گفت و گو بین زوجین
گفت و گو بین زوجین بسیار اهمیت دارد و یکی از مهم ترین عوامل در زندگی مشترک به شمار می آید و ممکن است باعث شادکامی و موفقیت در زندگی شود.
گفت وگو باید صحیح باشد، به گونه ای که زوجین تجارب خود را با یکدیگر در میان بگذارند و به دانسته های هم احترام گذاشته و برای هم اهمیت و احترام قائل باشند.
زوجین با گفت و گو می توانند دنیای مشترک یکدیگر را تشکیل دهند و با گفتن و شنیدن نظرات یکدیگر می توانند زندگی موفق تری داشته باشند.
برای این که بتوانید در اداره خانه کارهای مشترکی داشته باشید باید بتوانید به خوبی اطلاعات و احساسات خود را به طرف مقابل انتقال دهید و اطلاعات و احساسات او را به خوبی دریافت کنید.
برای گفت وگو لحن صحبت بسیار مهم می باشد و لحن و کلماتی که استفاده می کنید، نگرش و فکر شما را به طرف مقابل نشان می دهد و این نگرش ممکن است محبت و احترام باشد یا خشم و رنجش.
بر اساس مطالعاتی که در زمینه زوج درمانی انجام شده است، ارتباط کلامی مانند ارتباط فیزیکی علاوه بر آن که وسیله ای برای ارتباط می باشد و می توان از آن به عنوان وسیله ای برای تحکیم روابط استفاده کرد.
اگر گفت و گوی شما به صورت محبت آمیز و رضایت بخش باشد طرف مقابل احساس امنیت پیدا می کنند که ارتباط سالمی خواهید داشت اما اگر گفت وگوی شما مناسب نبوده و در جهت سلطه جویی، ایجاد تنش، بی حرمتی و یا ضربه زدن و آسیب زدن به دیگری باشد در این صورت باعث ناامنی و بی میلی خواهد شد و روابط شما دچار تعارض و اختلاف می شود.
زمانی که زوجین در کنار یکدیگر هستند ممکن است بیشتر صرف صحبت کردن شود، در این هنگام یکی از مهم ترین شاخص های سلامتی که می توان در رابطه مورد بررسی قرار داد نحوه صحبت زوجین با یکدیگر می باشد.
گفت و گوی مشکل ساز چیست؟
طبق نظر مشاوران؛ گفت و گوی غیر مشترک می تواند شکل های مختلفی را به خود بگیرد. این گفت و گو می تواند خصمانه، رقابت آمیز، آشفته و بی هدف باشد و بعضی اوقات از مسیر سازنده خود دور شود. زوجین برای آن که این گفت وگو باعث اختلاف بیشتری در میان آن ها نشود،بدون آن که به نتیجه مطلوبی برسند گفت و گو را قطع می کنند.
اگر فرد مهارت های ارتباطی را به خوبی آموزش نبیند و ضعیف عمل کند، هنگامی که با طرف مقابل به صحبت و گفت و گو می پردازد بسیار بی احساس و بی ملاحظه خواهد شد.
اگر فرد نسبت به شریک زندگی خود آزرده و خشمگین باشد، ممکن است شریک زندگی خود را به عنوان دشمن در نظر بگیرد و هرچه گفت و گوی بین آن ها نامناسب تر باشد روابط آزار دهنده تر، خصمانه تر و ناگوار تری خواهد بود.
گفت و گوی مشترک چیست؟
زن و شوهر اگر گفت وگوی مشترک و صحیحی داشته باشند می توانند با یکدیگر به خوبی صحبت کنند و اطلاعات را به راحتی به یکدیگر انتقال دهند در این صورت از زندگی در کنار یکدیگر لذت خواهند برد.
زن و شوهری که گفت و گوی درستی دارند برای رسیدن به اهداف زندگی می توانند با یکدیگر همکاری های لازم را انجام دهند، مثلا در امرار معاش، ایجاد محبت و صمیمیت در خانه، تربیت فرزندان سالم، ایفای نقش مفید اجتماعی و بسیاری از موارد دیگر با یکدیگر همکاری کنند.
اگر زن و شوهر گفت و گویی از نوع سازنده و درست باشد در این هنگام تصمیم گیری های آن ها به صورت مشترک انجام می شود و به خوبی می توانند اختلاف های خود را حل کنند و مهارت هایی را در زندگی بیاموزند، در این صورت گفت وگوی آن ها مشترک خواهد بود.
زوجین برای یادگیری اصول گفت وگوی مشترک باید به خوبی تلاش کنند زیرا در گفت و گوی مشترک لحن صحبت به صورت صمیمانه می باشد و اگر موضوع جدی و اختلافی در میان باشد با صحبت کردن به درستی حل می شود.
بر اساس نظر مشاوران و روانشناسان اگر در گفت و گوی مشترک درک متقابل فرد بیشتر باشد، زوجین احساس می کنند که به سمت جلو رو به حرکت می باشد و با بیان هر مطلب می توانند خود را به راه حل نزدیک تر کنند و مسئله را به درستی حل کنند.
در گفت و گوی مشترک زوجین به ترتیب صحبت می کنند و آن ها در حین گفت وگو به دقت به صحبت های یکدیگر گوش می دهند و می دانند سخنان هر دو آن ها از اهمیت بالای بر خوردار است و بعد بر اساس گفت و گوی خود تصمیم درستی در مورد موضوع می گیرند.
اگر در حین گفت و گو یکی از آن ها احساس کند که بر دیگری غلبه دارد، اجازه نمی دهد که طرف مقابل به درستی صحبت کند و یک جای کار ایراد دارد، در گفت و گوی مشترک رنجش و آزردگی نباید اتفاق بیفتد و نشانه مشکل است.
تنش های ناگهانی در هنگام گفت و گو نشان دهنده این است که صحبت در مسیر اصلی قرار ندارد و در این صورت زن و مرد باید در رفتار خود دقیق شوند تا عامل اصلی مشکل را به خوبی بشناسند و بتوانند بحث را به مسیر اولیه باز گردانند و به درستی صحبت کرده و به نتیجه صحیح برسند.
بر اساس نظر مشاوران جنسی صحبت بین زوجین نیازمند می باشد که دو طرف در مورد مسائل مشورت کرده و تصمیم نهایی به صورت اشتراکی گرفته شود.
زن و شوهر باید در مورد مسائل حساس و مهم عاطفی مانند پول، قدرت، عزت نفس، استقلال فردی، امور جنسی و غیره به توافق دوطرفه برسند و برای رسیدن به توافق باید با یکدیگر گفت وگو کنند.
اگر زوجین در مورد این مسائل با یکدیگر اختلاف داشته باشند و مشکلات آن ها زیاد تر شود، اختلاف بین زوجین نیز بیشتر شود و مشکلاتی در روابط آن ها به وجود می آید.
روش هایی برای برقراری گفت و گو مشترک بین زوجین
1. همزمان صحبت نکنید
زمانی که هیجان وارد گفت و گو می شود هرکدام از زوجین تلاش می کنند تا حرف خود را بیان کنند و دیگر به حرف همسر خود گوش نمی دهند. لطفا حرف های یکدیگر را قطع نکرده و به هم گوش دهید.
برای این کار می توانید که زمان بگیرید، به طور مثال 15 دقیقه شما و 15 دقیقه همسرتان حرف بزند. در این حالت هیچ کس نمی تواند در زمان دیگری صحبت کند. این کار باعث می شود که زوجین بهتر حرف های یکدیگر را بپذیرند.
اگر احساس می کنید که عصبانی هستید و نمی توانید منطقی فکر کنید از همسرتان بخواهید تا زمان دیگری را به صحبت اختصاص دهید.
بنابراین نشان دهید که به همسر خود گوش می دهید، برای این کار می توانید در طول صحبت خود حرف های او را انعکاس دهید تا متوجه شود که به او گوش داده اید.
2.قبل از صحبت فکر کنید
به یاد داشته باشید که شما نمی توانید حرف های خود را پس بگیرید بنابراین قبل از حرف زدن فکر کنید که آیا حرف شما منطقی است یا خیر.
متاسفانه فضای مجازی باعث شده که دیگران از اهمیت حرفای خود غافل شوند. به یاد داشته باشید که در دنیای واقعی حرف ها می توانند آسیب های زیادی به همراه داشته باشند. بنابراین پیش از حرف زدن آرامش خود را به دست آورید.
3.صداقت
سعی کنید که همیشه صداقت داشته باشید، تنها برای این که برنده بحث شوید صحبت نکنید. به خاطر داشته باشید که هردو در یک تیم قرار دارید و نباید باهم بجنگید.
4.شخص معتمد
بسیاری از زوجین برای داوری میان خود رو به شخصی معتمد می آورند. در ابتدا زوجین باید مطمئن باشند که به شخص درستی اعتماد می کنند.
می توان موارد زیادی را مثال زد که شخصی که زوجین تصور میکردند معتمد است تمام راز های آن ها را آشکار کرده بود.
در این مورد بهترین کار صحبت با مشاور است. مشاوران متعهد هستند که هرگز راز مراجعین خود را به دیگران یا حتی به همسرشان نمیگویند. بنابراین می توانید به راحتی به مشاور اعتماد کنید.
5. احترام
همیشه احترام همسرتان را حفظ کنید. به یاد داشته باشید که همسر شما نیز دلایلی برای حرف های خود دارد که باید آن ها را بشنوید. بی احترامی به همسرتان باعث می شود تا او نیز به شما توهین کند و به این شکل احترام بین شما از بین می رود.
6. به دنبال مقصر نگردید
بیش تر زوجین این نکته را رعایت نمی کنند و سعی می کنند که همسرشان را مقصر جلوه دهند. این درحالی است که در بیش تر مواقع زوجین هردو در اتفاقات نقش دارند و نمی توان یکی را مقصر تمام مشکلات دانست.
بنابراین این کار را کنار بگذارید و سعی کنید که بیش تر به دنبال بهبود مسائل باشید
7.خواسته های خود را بیان کنید
این مشکل بیش تر در بین زن ها دیده می شود. این دیدگاه زمانی به وجود می آید که افراد تصور می کنند همسر آن ها باید همه چیز را بداند، بنابراین هیچگاه خواسته ها و نیازهای خود را بیان نمی کنند، این کار به مرور باعث ایجاد دلخوری بین زوجین شود.
بنابراین بسیاری از اوقات شاهد مشکل میان زوج هایی هستیم که یکی از آن ها نیاز خود را بیان نکرده و همسر خود را مقصر می داند.
در این مورد توصیه می شود که زوجین خواسته های خود را از یکدیگر بیان کنند و تصور منطقی از توانایی های همسرشان داشته باشند.
8.ارتباط غیر کلامی
این مشکل برخلاف مورد قبلی بیش تر در مردها دیده می شود. ارتباط غیرکلامی برای زنان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
خرید گل، هدیه، گردش، خرید، به یاد داشتن روز های مهم و موارد دیگر از این ارتباط های غیرکلامی هستند.
زوجین باید به این موارد دقت کنند، ارتباط غیرکلامی اهمیت بسیار زیادی دارد و نباید از اهمیت آن غافل شد. سعی کنید در یک مناسبت مهم همسر خود را سوپرایز کنید. با این کار به همسر خود یادآوری می کنید که اهمیت بسیار زیادی برای شما دارد.
9. روزانه با هم حرف بزنید
از احساسات و مشکلات یکدیگر غافل نشوید. فاصله گرفتن فیزیکی و روانی از یکدیگر باعث می شود که به مرور از هم فاصله گرفته و با هم غریبه شوید.
می توانید ساعتی را به پیاده روی و حرف زدن اختصاص دهید، نیازی نیست حتما در مورد مشکلات خود صحبت کنید بلکه می توانید در مورد مقاله ای که خوانده اید یا فیلمی که دیده اید نیز با یکدیگر صحبت کنید.
10.ذهن خوانی نکنید
سعی نکنید که احساسات یا افکار همسر خود را حدس بزنید، این امر باعث می شود که به اشتباه تصمیم بگیرید یا همسر خود را به اشتباه متهم کنید.
به یاد داشته باشید که ذهن انسان ها بسیار پیچیده است و نمی توان حدس زد که دیگران به چه فکر می کنند. علاوه بر این ذهن مردان و زنان متفاوت است، بنابراین این حدس ها در اکثر موارد اشتباه می باشد و باعث دعوا و درگیری بیش تر می شود.
منبع : گفتگوی مشترک بین زوجین چیست؟