بررسی اجمالی
آنوریسم چیست؟
آنوریسم قسمت ضعیف یا منبسط شده شریان است، مانند برآمدگی در یک بالون. شریان های شما رگ های خونی بزرگی هستند که خون اکسیژن دار را از قلب به سایر قسمت های بدن می برند. اگر ناحیه ای در دیواره شریان ضعیف شود، نیروی پمپاژ خون می تواند منجر به برآمدگی یا آنوریسم شود.
آنوریسم معمولاً دردناک نیست. ممکن است ندانید که یکی را دارید مگر اینکه پاره شود یا ترکیده شود. اگر چنین شود، می تواند بسیار خطرناک یا حتی کشنده باشد.
انواع مختلف آنوریسم چیست؟
آنوریسم می تواند در هر یک از شریان های بدن شما ایجاد شود. آنوریسم می تواند در قلب ، شکم، مغز یا پاها ایجاد شود. محل تعیین کننده نوع آنوریسم است.
آنوریسم آئورت بسیار شایع ترین است. آنها در آئورت ، بزرگترین شریان بدن شما تشکیل می شوند. آئورت شما خون را از قلب شما خارج می کند. آنوریسمهایی که در شریانهایی غیر از آئورت ایجاد میشوند، آنوریسم محیطی نامیده میشوند.
انواع آنوریسم عبارتند از:
- آنوریسم آئورت شکمی (AAA): آنوریسم آئورت شکمی ممکن است در جایی ایجاد شود که آئورت خون را به داخل شکم شما (شکم) می برد.
- آنوریسم های مغزی: آنوریسم های مغزی نیز نامیده می شوند، این آنوریسم ها بر سرخرگ مغز شما تأثیر می گذارند. آنوریسم ساکولار (یا توت) شایع ترین نوع آنوریسم مغزی است. به صورت کیسه ای از خون متصل به شریان تشکیل می شود. به نظر می رسد یک توت گرد متصل به شریان است.
- آنوریسم آئورت توراسیک: این آنوریسم ها نسبت به AAA کمتر شایع هستند. آنوریسم آئورت توراسیک در قسمت بالایی آئورت، در قفسه سینه شما ایجاد می شود.
- آنوریسم کاروتید: آنوریسم شریان کاروتید در شریان های کاروتید شما ایجاد می شود . این رگ های خونی خون را به مغز، گردن و صورت شما می آورند. آنوریسم کاروتید نادر است.
- آنوریسم پوپلیتئال: اینها در سرخرگی که از پشت زانو می گذرد ایجاد می شود.
- آنوریسم شریان مزانتریک: این نوع آنوریسم در سرخرگی ایجاد می شود که خون را به روده شما می آورد.
- آنوریسم شریان طحال: این آنوریسم ها در شریان طحال شما ایجاد می شوند.
آنوریسم چقدر شایع است؟
آنوریسم مغزی پاره نشده 2 تا 5 درصد افراد سالم را تحت تاثیر قرار می دهد و حدود 25 درصد از آنها آنوریسم های متعدد دارند. بیشتر آنوریسم های مغزی در بزرگسالی ایجاد می شوند، اما می توانند در کودکان با میانگین سنی تشخیص حدود 50 سال نیز رخ دهند. اکثریت قریب به اتفاق آنوریسم های مغزی پاره نمی شوند.
آنوریسم آئورت با افزایش سن بیشتر می شود. آنوریسم آئورت شکمی در افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB) 4 تا 6 برابر بیشتر از زنان در بدو تولد (AFAB) شایع است. آنها تنها حدود 1٪ از افراد AMAB در سنین 55 تا 64 را تحت تأثیر قرار می دهند. اما بروز آن با هر دهه 2٪ تا 4٪ افزایش می یابد.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به آنوریسم هستند؟
انواع مختلف آنوریسم بر گروه های مختلف تاثیر می گذارد. آنوریسم مغزی افراد AFAB را بیشتر از AMAB تحت تاثیر قرار می دهد. آنوریسم آئورت اغلب افراد AMAB را تحت تاثیر قرار می دهد.
آنوریسم آئورت شکمی اغلب در افرادی رخ می دهد که:
- در بدو تولد مرد اختصاص داده شده است.
- بالای 60 سال.
- سیگاری ها
- سفید، اگرچه آنها بر افراد از هر نژاد تأثیر می گذارند.
علائم و علل
چه چیزی باعث ایجاد آنوریسم می شود؟
در برخی موارد، افراد با آنوریسم متولد می شوند. آنها همچنین می توانند در هر مرحله از زندگی شما رشد کنند. اگرچه علت آنوریسم اغلب ناشناخته است، برخی از علل احتمالی عبارتند از:
- آترواسکلروز (تنگ شدن عروق).
- سابقه خانوادگی آنوریسم
- فشار خون بالا .
- آسیب به آئورت شما
علائم آنوریسم چیست؟
در بسیاری از موارد، افراد نمی دانند که آنوریسم دارند. اگر آنوریسم پاره شود (ترک شود)، یک اورژانس پزشکی است که نیاز به درمان فوری دارد. اگر شما یا فردی که با او هستید علائم پارگی آنوریسم را نشان داد با 911 تماس بگیرید. علائم پارگی آنوریسم به طور ناگهانی ظاهر می شود. ممکن است احساس کنید:
- سبک مغز.
- ضربان قلب تند.
- درد ناگهانی و شدید در سر، قفسه سینه، شکم یا کمر.
- از دست دادن ناگهانی هوشیاری به دنبال سردرد شدید.
هنگامی که آنوریسم علائم ایجاد می کند، علائم به محل آن بستگی دارد. ممکن است متوجه علائم شوک شوید، مانند افت فشار خون، احساس آبگرفتگی و «بیحالی» و تپش قلب. سایر علائم آنوریسم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- گیجی یا سرگیجه .
- مشکل در بلعیدن .
- خستگی .
- سردرد .
- حالت تهوع یا استفراغ .
- درد در شکم ، قفسه سینه یا کمر.
- توده شکمی ضربان دار یا تورم در گردن شما.
- ضربان قلب سریع.
- بینایی تغییر می کند.
عوارض آنوریسم چیست؟
اگر آنوریسم پاره شود، باعث خونریزی داخلی می شود. بسته به محل آنوریسم، پارگی می تواند بسیار خطرناک یا تهدید کننده زندگی باشد. آنوریسم در گردن شما می تواند باعث ایجاد لخته خونی شود که به مغز شما می رود. اگر لخته جریان خون را به مغز شما قطع کند، باعث سکته می شود. هنگامی که یک آنوریسم مغزی پاره می شود، باعث خونریزی زیر عنکبوتیه می شود . برخی افراد این نوع سکته را خونریزی مغزی می نامند. افراد معمولاً بدترین سردرد زندگی خود را دارند و سپس علائم دیگری مانند ضعف اندام، سردرد و مشکل در صحبت کردن را بروز می دهند.
تشخیص و آزمایشات
چگونه آنوریسم تشخیص داده می شود؟
بسیاری از آنوریسم ها بدون ایجاد علائم ایجاد می شوند. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است آن را به طور تصادفی در طی یک معاینه معمول یا غربالگری دیگر کشف کند.
اگر علائمی دارید که ممکن است نشان دهنده آنوریسم باشد، پزشک آزمایشات تصویربرداری را انجام می دهد. تست های تصویربرداری که می توانند آنوریسم را پیدا کرده و به تشخیص آن کمک کنند عبارتند از:
- سی تی اسکن .
- CT یا MRI آنژیوگرافی .
- سونوگرافی .
چگونه ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی من آنوریسم را طبقه بندی می کند؟
ارائه دهنده شما آنوریسم را بر اساس بزرگی و نحوه شکل گیری آن طبقه بندی می کند. طبقه بندی های مختلف عبارتند از:
- آنوریسم دوکی شکل در تمام طرفین شریان شما برآمده می شود.
- آنوریسم ساکولار باعث برآمدگی فقط یک طرف شریان شما می شود.
- آنوریسم قارچی پس از اینکه یک عفونت (معمولاً در دریچه های قلب شما) دیواره شریان را ضعیف کرده است ایجاد می شود.
- آنوریسم کاذب یا آنوریسم کاذب زمانی رخ می دهد که فقط لایه خارجی دیواره شریان شما منبسط شود. این می تواند پس از آسیب به لایه داخلی شریان شما به نام دیسکشن رخ دهد.
مدیریت و درمان
آنوریسم چگونه درمان می شود؟
اگر پزشک متوجه شود که شما آنوریسم پاره نشده دارید، وضعیت شما را از نزدیک زیر نظر خواهد گرفت. هدف از درمان جلوگیری از ترکیدن آنوریسم است.
بسته به نوع، محل و اندازه آنوریسم، درمان می تواند شامل دارو یا جراحی باشد. پزشک شما ممکن است داروهایی را برای بهبود جریان خون، کاهش فشار خون یا کنترل کلسترول تجویز کند. این درمان ها می توانند به کند کردن رشد آنوریسم و کاهش فشار بر دیواره شریان کمک کنند.
آنوریسم های بزرگ در معرض خطر ترکیدن ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. همچنین در صورت ترکیدن آنوریسم به جراحی نیاز خواهید داشت. انواع جراحی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ترمیم آنوریسم اندوواسکولار (EVAR): در طی جراحی اندوواسکولار ، پزشک یک کاتتر (لوله نازک) را در رگ قرار می دهد. از طریق کاتتر، جراح یک پیوند (بخشی از لوله های تخصصی) را برای تقویت یا ترمیم شریان وارد می کند. برای آنوریسم قفسه سینه، این روش ترمیم آنوریسم درون عروقی توراسیک (TEVAR) نامیده می شود. اگر جراح شما مجبور باشد یک پیوند مخصوص با دهانه های سفارشی بسازد، این روش ممکن است ترمیم آنوریسم درون عروقی (FEVAR) باشد.
- جراحی باز: در برخی موارد، جراح ممکن است پیوند را انجام دهد یا آنوریسم را از طریق یک برش (جراحی باز) خارج کند.
- کویلینگ اندوواسکولار: این روش آنوریسم های مغزی را درمان می کند. جراح چندین سیم پیچ (مارپیچی از سیم پلاتین) را از طریق یک کاتتر وارد می کند تا آنوریسم را بسته بندی کند. این باعث کاهش جریان خون به آنوریسم می شود و خطر پارگی را از بین می برد.
- کلیپینگ میکروواسکولار: این نوع جراحی مغز باز آنوریسم های مغزی را درمان می کند. جراح یک گیره فلزی در پایه آنوریسم قرار می دهد تا جریان خون را قطع کند.
- آمبولیزاسیون کاتتر: این روش خون رسانی به آنوریسم را قطع می کند. جراح با استفاده از لوله برای قرار دادن دارو یا عوامل آمبولی که از خونریزی جلوگیری می کند، کاتتر را وارد شریان آسیب دیده می کند.
جلوگیری
چگونه می توانم از آنوریسم جلوگیری کنم؟
آنوریسم های پاره نشده شایع هستند. شما همیشه نمی توانید از آنها جلوگیری کنید. اما شما می توانید با حفظ یک سبک زندگی سالم خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهید:
- از یک رژیم غذایی سالم برای قلب استفاده کنید.
- به طور منظم تمرین کن.
- وزن سالم را حفظ کنید.
- از سیگار کشیدن خودداری کنید یا آن را ترک کنید.
پیش آگهی برای افراد مبتلا به آنوریسم چیست؟
آنوریسم پارگی یک امر اورژانسی و تهدید کننده زندگی است. هنگامی که آنوریسم در مغز شما پاره می شود، باعث سکته می شود. بدون درمان فوری، می تواند کشنده باشد. اگر فوراً تحت درمان قرار بگیرید، نتایج ممکن است متفاوت باشد. بسیاری از افراد با توانبخشی و مراقبت های دیگر به خوبی بهبود می یابند.
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی معمولاً می توانند به شما در مدیریت آنوریسم های کوچکتر و پاره نشده کمک کنند. ارائه دهنده شما وضعیت شما را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت. دارو یا جراحی می تواند خطر پارگی را به حداقل برساند.
کی باید با دکتر تماس بگیرم؟
اگر تجربه کردید باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید:
- سبکی سر
- ضربان قلب سریع.
- درد ناگهانی و شدید در سر، قفسه سینه، شکم یا کمر.
چه سوالاتی باید از پزشکم بپرسم؟
ممکن است بخواهید از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید:
- آیا من در معرض خطر ابتلا به آنوریسم هستم؟
- آیا برای بررسی آنوریسم باید آزمایش های تصویربرداری انجام دهم؟
- چگونه می توانم از بدتر شدن یا پارگی آنوریسم جلوگیری کنم؟
- برای کاهش خطر ابتلا به چه تغییراتی در سبک زندگی می توانم ایجاد کنم؟
آنوریسم می تواند در هر یک از شریان های بدن شما رخ دهد. ارائه دهنده شما می تواند آنوریسم را کنترل و درمان کند تا خطر ترکیدن آن را کاهش دهد. اگر آنوریسم پاره شود، یک اورژانس پزشکی است. شما باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.