آیا آینده می توان ازدواج را پیش بینی کرد؟
تنش های خانوادگی یکی از بدترین و شدیدترین تنش ها و استرس ها می باشد و طلاق در صدر این تنش های خانوادگی می باشند.
صدمات طلاق گاهی اوقات بسیار طولانی می شود و ممکن است در حد از دست دادن عزیزی یا حتی بدتر از آن باشد و مدت طولانی طول بکشد و ماندگاری بالایی داشته باشد.
به همین دلیل سعی می شود تا ازدواج های ناموفق به حداقل برسد و پیشگیری های لازم در زمینه ازدواج های ناموفق انجام شود.
مشاوران و مراکز روانشناسی خدمات بسیاری در زمینه ازدواج انجام می دهند و دستاوردهای بسیاری در این زمینه دارند.
امروزه می توان تقریبا سرانجام و آینده یک ازدواج را را پیش بینی کرد و با بررسی زوجین و نوع ارتباط و شرایط حاکمی که بر ازدواج وجود دارد این پیش بینی به وجود می آید.
اما در این مسئله باید یک نکته را در نظر گرفت و آن میزان رضایت و خرسندی طرف از زندگی مشترک می باشد چون میزان رضایت از زندگی، ثبات و پایداری ازدواج را مشخص می کند، پس میزان تفاوت قائل شدن میان رضایت و خرسندی میزان ثبات و پایداری ازدواج را مشخص می کند.
بسیاری از افراد هستند که از ازدواج شان ناراضی بوده و اما به دلایلی مانند ناتوانی، نیازمند بودن و یا نگرانی در مورد مسائل مختلف و … بدون اینکه جدا شوند و طلاق بگیرند به زندگی ناخوشایند خود ادامه می دهند و ممکن است برای بهبود رابطه خود هیچ اقدامی انجام ندهند.
پیش بینی ازدواج و عوامل آن
طبق نظریه مشاور و روانشناس خوب رضایت و خرسندی از زندگی مشترک عوامل پیش بینی کننده ازدواج می باشد که در بیشتر جوامع و فرهنگ ها یکسان و صادق می باشد و تاثیر بسیاری در دوام و ثبات ازدواج دارد ولی نتیجه به دست آمده از آن و میزان تاثیر و نقش آن ممکن است در جوامع و فرهنگ های مختلف متفاوت باشد.
هر کدام از این عوامل به تنهایی نقش قطعی در ازدواج نداشته و میزان تاثیر این ویژگی ها در فرد و زوج های مختلف متفاوت بوده است و برای هر فرد مختص به خودش می باشد و این ویژگی ها برای فرد زنگ خطر می باشد تا فرد برای ازدواج تحمل و تعقل بیشتری کند و انتخاب مناسبی برای شریک زندگی داشته باشد.
دکتر لارنس در مورد ازدواج تحقیقاتی را انجام داده است و بر اساس این تحقیقات عوامل پیش بینی کننده و اثرگذار ازدواج را در سه گروه تقسیم بندی کرده است که به آن ها مثیث ازدواج می گویند.
سه ضلع مثلث عبارت اند از:
ویژگی های فردی در زندگی مشترک
افراد دارای ویژگی ها و رفتارهای فردی وخاصی هستند و در واقع خصوصیات شخصیتی، باورها، ارزش ها، طرز نگرش و اهداف و مهارت های اجتماعی می باشد که در زیر نمونه هایی از ویژگی های شخصیتی آن را بیان می کنیم.
- داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس
- انعطاف پذیری
- مهارت های ارتباطی نظیر بیان احساسات
- ثبات احساسی عاطفی
- عصبی و کینه ای بودن
- رفتارها و تصمیم های سریع بدون فکرکردن
- باورهای غلط و غیر سازنده
- اختلالات روانی
- اختلالات شخصیتی
- عدم توانایی در برخورد با فشارهای زندگی
رفتار ها و شخصیت های فرد می تواند مثبت و هم منفی باشد و به ویژگی ها و اخلاقیات فرد بستگی دارد.
نقش پیشینه ی شخصی و خانوادگی در زندگی مشترک
یکی از عواملی که تاثیر مهمی در ازدواج دارد سن مناسب می باشد اگر فرد در سنی ازدواج کند که از نظر عقلی کامل باشد می تواند زندگی خوبی داشته باشد.
بر اساس مشاوره طلاق افرادی که در سنین کمتر از ۲۰ سال ازدواج میکنند احتمال طلاق در آن ها دو برابر سنین بعد از ۲۰سال می باشد، اما برای همه ازدواج در سن زیر ۲۰سال باعث طلاق نمی شود و بسیاری از افراد هستند که زندگی بسیار خوبی دارند.
علاوه بر سن عوامل دیگر هم هستند که در ازدواج موفق نقش دارند در زیر نمونه هایی از آن را ذکر می کنیم.
- سن مناسب در ازدواج
- ازدواج موفق و خوشبخت بودن والدین
- تایید و حمایت خانواده و دوستان
- رابطه خوب دوران کودکی با والدین
اگر فرد برای ازدواج سن کمی داشته باشد می تواند تاثیر منفی بر زندگی او بگذارد علاوه بر سن کم عواملی مانند طلاق والدین، تحصیلات کم و عدم تایی از سوی والدین می تواند تاثیر منفی بر ازدواج فرد داشته باشد.