شناسایی و درمان همسر ولخرج با روش های نوین روانشناسی

نوشته شده برای at 7:16 ب.ظ
415 0

زندگی مشترک در کنار همه مزیت هایی که دارد، دارای فراز و نشیب های زیادی است و زن و مرد در طول زندگی مشترک ممکن است با چالش های زیادی رو برو شوند که اگر نحوه گفت و گوی مسالمت آمیز و حل این چالش ها را بلد نباشند، با مشکلات زیادی برخورد خواهند کرد. یکی از این چالش ها همسر ولخرج می باشد که در این مقاله به طور کامل به آن پرداخته شده است.

البته مهمترین اقدام برای داشتن یک زندگی مشترک موفق و لذت بخش، پیشگیری از بروز مشکل است. پیشگیری از بروز مشکلات از طریق تلاش برای کسب شناخت مطلوب و صحبت درباره شباهت ها و تفاوت ها، قبل از ازدواج صورت می پذیرد.

زن و مرد اگر در دوران قبل از ازدواج، زمانی را برای تعامل و گفت و گو و کسب شناخت یکدیگر اختصاص بدهند، احتمال اینکه در زندگی مشترکشان به مشکل بخورند کمتر است، اما تصور کنید که زن و مرد بدون شناخت قبلی با یکدیگر زندگی مشترکشان را شروع کنند و تلاش کنند که در حین شروع زندگی مشترک همدیگر را بشناسند، طبیعی است که در چنین شرایطی زن و مرد در کمال تعجب با خصوصیاتی از یکدیگر آشنا می شوند که هیچ آمادگی برای برخورد با آن را نداشته اند.

یکی از مشکلاتی که ممکن است آقایان بعد از ازدواج با آن روبرو شوند، ولخرج بودن همسرشان است، ولخرج بودن همسر مشکلی است که بسیاری از آقایان از آن شکایت می کنند و گاهی با حالت درماندگی می گویند که نمی دانیم با همسرمان چه کنیم. اگر طبق خواسته همسرمان پیش برویم بعد از مدتی ورشکست می شویم و اگر طبق خواسته اش پیش نرویم مدام در خانه جر و بحث و دعوا داریم. طبیعی است که در چنین حالتی فرد بسیار درمانده و ناامید می شود.

ما در این مقاله قصد داریم در مورد همسر ولخرج با تمرکز با زن ولخرج صحبت کنیم تا ضمن بررسی این موضوع بتوانیم راه حل های مناسب را به شما ارائه دهیم.

ولخرجی چیست؟

ولخرجی رفتاری خودخواهانه است و شامل هزینه هایی می شود که توجهی به اولویت ها و نیازهای اصلی خانواده در آن به چشم نمی خورد.

ولخرجی با دست و دلبازی تفاوت دارد. فرد ولخرج برای هزینه های خود چهارچوب و محدودیتی ندارد و پولش را در جای مناسبی خرج نمی کند، اما یک فرد دست و دلباز بر طبق “باید و نباید ها” هزینه می کند، یعنی این هزینه باید در جای خود صرف شود و اسرافی هم نباید در کار باشد، من باید پس انداز کنم اما نیازهای اصلی من نباید نادیده گرفته شود.

فرد ولخرج زمانی که چیزی را می خرد ممکن است نیازی به آن نداشته باشد، مثلا فرد چند دست مانتو و کیف و کفش به تازگی خریده است و نیازی به خرید لباس جدید ندارد اما با این وجود مدام در حال خرید است اما در دست و دلبازی، فرد با یک نیاز واقعی مواجه است و فرد بر اساس نیازش است که چند دست لباس را می خرد.

ولخرجی می تواند ناشی از عدم مدیریت اقتصادی باشد و به خانواده آسیب برساند اما دست و دلبازی می تواند نوعی مدیریت اقتصادی درست باشد که می تواند در بنیان خانواده به صورت مثبت تاثیر گذار باشد.

همسر ولخرج

علت ولخرج بودن فرد

گاهی ولخرجی ناشی از یک عقده روانی و عدم ارضای نیازهای روانشناختی در دوران کودکی است. یعنی عدم توجه پدر و مادر به نیازهای کودک باعث شده است که فرد در بزرگسالی برای جبران عدم ارضای نیازهایش به صورت افراطی و بدون برنامه ریزی پول هایش را خرج کند.

گاهی وقت ها هم ولخرجی رنگ و بوی عادت دارد و چون فرد در محیط خانواده اش با این شیوه هزینه کردن بزرگ شده است، عادت به ولخرجی کرده است و در واقع مدیریت اقتصادی را آموزش ندیده است.

فخر فروشی و تلاش برای جلب توجه دیگران نیز، می تواند یکی از دلایل ولخرجی باشد.

از دیگر دلایل ولخرجی نیز می تواند عوامل زیر باشد:

  • خودخواهی
  • چشم و هم چشمی
  • عدم آینده نگری
  • محیط اجتماعی، خانوادگی و گروه دوستان
  • عدم آگاهی در مورد وضعیت اقتصادی جامعه
  • نداشتن برنامه ریزی و عدم هدف گذاری در رسیدن به برنامه های آینده
  • مدیریت مالی ضعیف
  • لذت نبردن از خرید

شاید ولخرج بودن تا زمانی که فرد مجرد است خیلی مشکل ساز نباشد، هر چند که در دوران مجردی نیز می تواند مسیر پیشرفت اقتصادی فرد را به تعویق بیندازد اما چون در دوران مجردی، فرد مستقل است و رفتارهای او بیشتر از هر کس به خودش آسیب می زند نه به شخص دیگر، آسیب های آن خیلی به چشم نمی خورد، اما زمانی که فرد ازدواج می کند و در نحوه خرج کردن با همسر خود تفاهم ندارد، مشکلات بسیاری بین زن و مرد به دلیل ولخرج بودن زن، بوجود می آید.

به همین دلیل بهترین کار برای بوجود آمدن چنین مشکلی این است که زن و مرد در مراحل آشنایی در مورد این مسئله صحبت کنند و در واقع از بوجود آمدن چنین مشکلی پیشگیری کنند.

راه های پیشگیری از بوجود آمدن اختلافات اقتصادی بین زن و مرد

برای پیشگیری از بوجود آمدن اختلافات بین زن و مرد نیاز است که در ابتدا یعنی در دوران آشنایی در خصوص مباحث مالی توافقات اساسی صورت پذیرد که برای رسیدن به این امر نیاز به شفافیت مالی (میزان درآمد ماهانه) است و بعد از مشخص کردن شفافیت مالی نیاز است که در مورد نحوه مدیریت اقتصادی، اولویت بندی نیازها، اهداف و مسیر رسیدن به این اهداف صحبت شود.

در واقع آگاهی از مسئولیت های مالی مسیر مشترک و مدیریت مالی دو طرفه از جمله مهمترین مواردی هستند که باید در جلسات آشنایی در مورد آن ها صحبت و به توافق رسید.

اما در بسیاری از مواقع، زن و مرد بعد از شروع زندگی مشترک در خصوص مسائل مالی به مشکل و اختلاف می خورند و در اکثر مواقع مردان معتقدند که همسرشان ولخرج است و برای این مسئله به دنبال راه حل هستند.

درمان ولخرجی همسر

قبل از هرچیز باید سعی کنید دیدگاه واقع بینانه داشته باشید و ببینید که:

  •  آیا همسرتان واقعا ولخرج است یا اینکه شما در تامین هزینه های مورد نیاز همسرتان بسیار سخت گیر و وسواسی هستید؟
  • آیا از پول، به عنوان اهرم فشار برای تبعیت همسرتان از شما استفاده می کنید یا خیر؟
  • آیا با رفتارتان باعث بی اعتمادی بین خود و همسرتان شده اید یا خیر؟
  • آیا سیاست اقتصادی و نحوه مدیریت مالی شما باعث سلب آرامش شما و همسرتان شده است یا اینکه رفتار شما منطقی و دور از خساست و  آزار رساندن به همسرتان است؟

بسیاری از خانم ها با بیان جملاتی مثل “همسرم در مورد درآمدش با من صادق نیست” “با اینکه می دانم همسرم درآمد خوبی دارد اما همیشه از نداری و بی پولی می نالد” “او ریز به ریز دنبال حساب های خانه است” “هرزمان که از او پول می خواهم باید چندین بار به او بگویم تا بالاخره توجه کند”، از همسرشان شکایت می کنند و معتقدند که همسرشان خسیس است، طبیعی است که اگر مردی چنین خصوصیات رفتاری داشته باشد، نمی تواند همسرش را درک کند و رفع نیازهای همسرش را نوعی ولخرجی می داند، در صورتی که چنین تفکری اشتباه است و این همسر شما نیست که ولخرج است بلکه این شما هستید که در خرج کردن و تامین نیازهای خود و همسرتان بسیار وسواسی رفتار می کنید و باعث ایجاد مشکلات عدیده ای بین خود و همسرتان شده اید.

اما اگر همسری دارید که مدام از شما انتظارات نامعقولانه دارد و با وجود رفع نیازهایش توسط شما بازهم ناراضی است و مدام از شما شکایت می کند و به صورت خودخواهانه و بدون توجه به اولویت ها و نیازهای سایر اعضای خانواده، پول خرج می کند می توان گفت که همسر شما ولخرج است و در چنین شرایطی نیاز به استفاده از راهکارهایی دارید.

راه های مقابله با ولخرج بودن همسر

  • گفت و گوی مسالمت آمیز از راه های درمان ولخرجی همسر

یادتان باشد که شما و همسرتان دو فرد متفاوت، از دو خانواده و محیط متفاوت هستید، بنابراین کاملا طبیعی است که در بسیاری از موارد با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشید، اما اگر مهارت ارتباط موثر و گفت و گوی مسالمت آمیز با یکدیگر را بلد نباشید این اختلافات، سبب ایجاد مشکلات بسیاری بین شما می شوند و سبب می شوند که رابطه عاطفی بین شما به مرور سرد شود و به جای اینکه فکر کنید که در حال طی کردن مسیر مشترکی هستید، بعد از مدتی هر کس راه خودش را برود بدون اینکه به مسیر مشترک فکر کند.

در مورد مدیریت مالی نیز، همین امر صادق است. زمانی که می بینید که همسرتان ولخرج است و توجهی به اولویت های زندگی شما ندارد، راه حل آن نه سکوت است و نه جنجال و لجبازی، بلکه نیاز است که بتوانید با همسرتان به درستی در اینباره گفت و گو کنید و او را متوجه اشتباهاتش بکنید. اگر رابطه شما به اینصورت باشد که حرف زدن در مورد مشکلات به سختی امکان پذیر باشد بنابراین مشکلات شما چیزی فراتر از اختلاف در مسائل مالی است، بنابراین نیاز به بررسی های بیشتر و مداخله های تخصصی توسط زوج درمانگر است.

  • او را متوجه دخل و خرج خود کنید و در مورد اهداف مشترکتان صحبت کنید

یادتان باشد همسر شما زمانی می تواند شما را درک کند که از اهداف شما اطلاع داشته باشد و از میزان درآمد شما به خوبی آگاه باشد، همانطور که پیش تر شرح داده شد بسیاری از خانم ها از این امر شکایت می کنند که همسرشان در مورد درآمدش با آن ها صادق نیست و با وجود درآمد مالی خوب همیشه از نداشتن ناله می کند، شاید شما حقیقتا درآمد خوبی داشته باشید اما چون قصد دارید که برای هدف بزرگتری در جهت ارتقای زندگی مشترک تان پس انداز کنید، مجبور به قناعت و کمتر خرج کردن هستید، بدیهی است که اگر همسرتان از اهداف شما اطلاع نداشته باشد مدام تصور می کند که شما خساست به خرج می دهید و به نیازهای او توجه نمی کنید و همین امر عاملی می شود برای اینکه همسر شما تلاش کند که با زور و حتی دعوا و جر و بحث از شما پول مطالبه کند.

این نکته را نیز در نظر بگیرید که زمانی که در حال توضیح اهداف تان از پس انداز کردن هستید، نیاز است که منیت و خودخواهی را کنار بگذارید و از واژه “هدف من” استفاده نکنید، بلکه بگویید که “اهداف من و تو”، “نیازهای من و تو” “خانه ی من و تو”. برای مثال اگر که همسرتان بداند شما در حال تلاش برای خرید خانه ای هستید که متعلق به هر دوی شماست طبیعتا درک بهتری از شما خواهد داشت و انگیزه بیشتری برای همکاری با شما پیدا خواهد کرد.

  • هزینه هایتان را مشخص کنید و برنامه ریزی داشته باشید

با اختصاص دادن مبلغی برای انواع نیازها و برنامه ریزی می توانید با همسرتان در مورد مسائل مالی به توافق برسید. یادتان باشد که این برنامه  ریزی نباید به تنهایی صورت بگیرید بلکه نیاز است که با همفکری همسرتان به انجام این کار بپردازید. اگر بخشی از برنامه ریزی مربوط به کارتان است و نیاز است که خودتان به تنهایی در مورد آن برنامه ریزی کنید، با بیانی دوستانه، آن را برای همسرتان توضیح دهید.

  • دادن مسئولیت به همسرتان از راه های درمان ولخرجی همسر

بخشی از مدیریت مالی خانه را به همسرتان واگذار کنید، فکر نکنید که خودتان همه کاره هستید و همسرتان توانایی مدیریت مالی را نداشته باشد. البته ممکن است حقیقتا همینطور باشد چرا که در بخش علت های ولخرجی همسر، عدم مدیریت مالی را نیز بیان کردیم، یعنی به این علت که فرد توانایی مدیریت مالی را ندارد ولخرجی می کند، اما آیا تابحال از خود پرسیده اید که تا چه زمانی این عدم مدیریت قرار است ادامه پیدا کند؟ آیا وقت آن نرسیده است که همسرتان نیز چنین مهارتی را یاد بگیرد؟ بدیهی است که تا زمانی که شما چنین فرصتی در اختیار او قرار ندهید او چنین مهارتی را کسب نخواهد کرد. بنابراین به او فرصت بدهید، در ابتدای کار از او توقع عملکرد عالی نداشته باشید.

مثلا به او بگویید که خرید مصارف خوراکی منزل با او است و برای این کار مبلغی را تعیین کنید. ممکن است در ماه های اول همسرتان توانایی درست مدیریت این مسئله را نداشته باشد، هیچ اشکالی ندارد، در یک فرصت مناسب به صورت کاملا دوستانه اشکالات کارش را به او توضیح دهید. یادتان نرود قبل از انتقاد کردن از او، بابت تلاشی که به کار برده از او تشکر کنید.

  • از مشاور کمک بگیرید

همانطور که اشاره شد گاهی علت ولخرجی کردن، عقده های روانی و مسائل روانشناختی است. در چنین شرایطی همسرتان را درک کنید و به او خرده نگیرید بلکه سعی کنید از یک روانشناس و زوج درمانگر کمک بگیرید. با مراجعه به روانشناس و پرداختن به مشکل اصلی می توان بسیاری از مشکلات ارتباطی را حل کرد، بنابراین این نکته را در نظر بگیرید که همیشه خوددرمانی جواب نمی دهد و گاهی برای داشتن زندگی مشترک مطلوب نیاز به مداخله تخصصی و طی کردن جلسات روان درمانی و زوج درمانی است.

برای این منظور می توانید از خدمات روانشناختی مرکز مشاوره ستاره ایرانیان بهره مند شوید.

منبع : شناسایی و درمان همسر ولخرج با روش های نوین روانشناسی

بازنشر(Cite this article as):
دکتر ندا. تاپ نیوز: شناسایی و درمان همسر ولخرج با روش های نوین روانشناسی. آخرین ویرایش: ژوئن 22, 2021. https://psychology.e-teb.com/?post_type=post&p=6374

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *