چرا پس از ازدواج باز هم به خانواده قبلی خود وابسته ایم؟ چگونه می توانیم وابستگی را کم تر کنیم؟ آیا وابستگی به خانواده بعد از ازدواج مشکلی ایجاد می کند؟ ارتباط با خانواده بعد از ازدواج چگونه باشد؟
در ابتدا باید بدانید که نقص تربیتی والدین نسبت به فرزندان باعث وابستگی بیش از اندازه فرزندان به خانواده شده و در نتیجه آن فرزندان نمی توانند یک زندگی مستقل داشته باشند.
وقتی فردی با وجود وابستگی شدید به خانواده خود ازدواج می کند، یعنی هنوز آماده ازدواج نیست و در مورد این موضوع منطقی فکر نکرده است.
یکی از نکاتی که قبل از ازدواج باید مورد بررسی قرار گیرد میزان وابستگی فرد به خانواده است. وابستگی بیش از اندازه و بی توجهی بیش از اندازه هر دو به فرد آسیب می رساند، توجه داشته باشید که این وابستگی می تواند مالی، روانی یا عاطفی باشد.
انواع وابستگی به خانواده
وابستگی به خانواده می تواند دو حالت داشته باشد در حالت اول فرد به خانواده وابسته است و فقط در شرایط و موارد خاص به سراغ خانواده می رود. در حالت دوم خانواده برای فرد با اهمیت ترین چیز است، در این شرایط او دوست دارد همیشه در کنار خانواده خود باشد.
حالت دوم آسیب بیشتری به زندگی آن ها وارد میکند.
در این شرایط، پس از ازدواج فرد از خانواده خود جدا شده و وارد یک زندگی جدید می گردد، اما نمیتواند از لحاظ روحی و عاطفی از خانواده جدا شود، از طرفی هم به خانواده خود اجازه می دهد تا در تمام مسائل دخالت کنند.
-
وابستگی زن به خانواده بعد از ازدواج
از دلایل وابستگی زنان به والدین خود می توان به تربیت خانوادگی، نداشتن فرصت استقلال، اعتماد به نفس پایین و نارضایتی از همسر اشاره کرد.
حتی دیده شده است که برخی از زنان پس از سال ها نمی توانند از خانواده خود جدا شوند و با بروز کوچکترین مشکلی به خانواده پناه می برند. برخی دیگر از زنان نیز به دلیل نارضایتی از زندگی با همسر ترجیح می دهند بیش تر وقت را با خانواده خود بگذرانند.
-
وابستگی مرد به خانواده پس از ازدواج
وابستگی مردان می تواند بیش تر از زنان آزاردهنده باشد چراکه باعث دخالت دائمی اطرافیان در زندگی آن ها می شود. مردی که به خانواده خود وابسته باشد نمی تواند ارتباط درستی با همسر خود برقرار کند و دائماً در جنگ و جدال با یکدیگر هستند.
برخی از مردان آنقدر به خانواده خود وابسته هستند که حتی پس از ازدواج نیز مخارج زندگی را هم از آن ها دریافت میکنند.
نشانه های شخصیت وابسته
افرادی که وابسته به دیگران هستند قدرت استدلال و استنباط پایینی دارند و در مورد کوچک ترین کارها از دیگران کمک میگیرند. در این شرایط افراد قادر به تصمیم گیری نیستند و دیگران باید برای آن ها برنامهریزی و تصمیم گیری انجام دهند.
علاوه بر این موضوع، این افراد در بسیاری از مسائل مهارت ندارند به جای اینکه خود مسئله را حل کنند از دیگران کمک میخواهند.
فرد وابسته وقتی در مورد یک موضوع با همسرش به توافق می رسد پس از مدتی زیر توافق خود می زند.
سنجش میزان وابستگی به خانواده بعد از ازدواج
سوالات زیر را از خودتان و همسرتان بپرسید. اگر پاسخ شما به اکثر سوالات مثبت باشد شما فردی وابسته هستید:
- آیا همیشه دیگران باید برای شما تصمیم بگیرند و بدون کمک آن ها نمی توانید تصمیم بگیرید؟
- آیا برای کوچک ترین مسئله نیاز به کمک دیگران دارید؟
- آیا همیشه با نظر دیگران موافق هستید و از خودتان نظری ندارید؟
- آیا زمانی که از خانواده خود دور هستید احساس تنهایی می کنید؟
- آیا نگران هستید که خانواده ترکتان کنند؟
معایب برقراری رابطه با فرد وابسته به خانواده :
- تمام مسائل و مشکلات را با خانواده در میان میگذارد.
- درباره مسائل خصوصی با خانواده خود صحبت می کند .
- این ویژگی ها در تربیت فرزندان تاثیرگذار است.
- شخصیت های وابسته ممکن است به بهانه اینکه خانواده قصد کمک به او را دارند تمام مرزهای خانه را بشکند.
وابستگی به خانواده راهی جز تباهی ندارد زن و مرد باید قبل از ازدواج با مراجعه به مشاور از وابستگی ها شناخت پیدا کنند.
نمونه هایی از عدم استقلال
- زندگی با خانواده همسر
- تماس تلفنی زیاد با خانواده
- وابستگی مالی به خانواده
عوامل ایجاد وابستگی فرزندان به خانواده
-
مادران بدون اعتماد به نفس
برخی از مادران با به دنیا آمدن فرزند دنیایشان تغییر میکند و وابستگی زیادی به فرزند خود پیدا می کنند. بنابراین زمانی که سن ازدواج فرزندشان فرا می رسد نیز نمی توانند از او جدا شوند.
این اتفاق برای مادرانی که فرزند دختر دارند نیز اتفاق میافتد، آن ها تمایل دارند که دختر خود را وابسته نگه دارند مثلاً اجازه نمیدهند که کارهای خانه را به تنهایی انجام دهد یا مسئولیت کارهای خود را به عهده بگیرد.
به طور کلی والدین اولین الگوهایی هستند که کودکان در ابتدا مشاهده می کنند، مراجعین بسیار زیادی داشته ام که دنبال همسری مانند مادر خود می گشتند.
این موضوع الگوبرداری کودکان از والدین را نشان می دهد. بنابراین والدین باید تلاش کنند تا الگوهای مناسبی برای فرزندان خود باشند.
-
مسائل مالی
در برخی از خانوادهها مادر خانواده برای تأمین معاش خانواده ناچار است کار کند و ممکن است فرزند پسر را وابسته به خود نگه دارد.
در این خانواده ها معمولا فرزندان به هیچ عنوان درگیر مسائل مالی نمی شوند و پس از بزرگ شدن به خاطر قدردانی ممکن است بیش از اندازه به مادر خود وابسته شوند یا هرکاری کنند که او ناراحت نشود.
-
وابستگی به پدر
در برخی خانواده ها وابستگی فرزند به پدر هم دیده می شود در این خانواده ها پسر خانواده در جایی که پدر کار می کند، کار می کند.
دختران نیز وابستگی شدیدی به پدر خود دارند و بیش از اندازه به پدر خود اهمیت می دهند.
با همسر وابسته به خانواده اش چه کنیم ؟
-
با همسرتان صحبت کنید.
با همسرتان صحبت کنید و به او بگویید که دخالت های بیش از اندازه خانواده او باعث فاصله بین شما شده است. به آرامی با او صحبت کنید و او را متقاعد سازید که پدر و مادر میتوانند مشاورهای خوبی باشند و باید در مشکلات از آن ها کمک بگیرید اما در نهایت تصمیم نهایی به عهده خود شماست.
-
در صحبت کردن داوری نکنید.
به تجربه هایی خود اشاره کنید مثلا به او بگویید که توصیههای خانوادهاش چه نتایج تلخی را برای شما به همراه داشته است و اگر دخالت خانوادهاش نبود این مشکلات پیش نمیآمد.
به یاد داشته باشید که نباید به خانواده شما یا همسرتان توهین شود بنابراین به هیچ عنوان صدای خود را بالا نبرید یا از حرف های توهین آمیز استفاده نکنید.
نکات مهم برای کاهش وابستگی همسر به خانواده
- او را متهم نکنید، فقط به او گوشزد کنید که اگر به شما توجه کافی داشته باشد کم کم شدت وابستگی به خانواده در او کم می شود.
- اگر همسرتان به تنهایی تصمیم می گیرد، او را تشویق کنید تا به او حس قدرت و استقلال بدهید.
- برای این که نقاط ضعف همسرتان را به او گوشزد کنید از اصل احترام پیروی کنید.