تکنیک های خنده درمانی را بیاموزید. خنده نوعی ابراز شادی یا خوشبختی است و تاثیرات آن خیلی زود بر انسان ظاهر می شود و بخشی از رفتار انسان محسوب می شود که توسط مغز سازمان یافته است. خنده به روشن شدن اهداف فرد کمک می کند و تعاملات اجتماعی و مشارکت وی با دیگران را افزایش می دهد و نشانه ای از تعامل مثبت شخص با دیگران است
خنده گاهی اوقات ممکن است یک پدیده مسری باشد، به این معنی که خنده فرد ممکن است باعث خنده دیگران شود. در این مقاله می خواهیم فواید خنده برای درمان بیماری ها و انواع خنده درمانی را بررسی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
با خنده درمانی از قلب محافظت کنید
تحقیقات نشان می دهد که خنده به طور غیر مستقیم محافظ قلب می باشد، چون فشار روانی باعث تجمع کلسترول در دیواره عروق کرونر، در نهایت منجر به مشکل قلبی می شود، هنگامی که فرد از ته دل می خندد، هورمون کورتیزول (هورمونی که وقتی فرد تحت تاثیر استرس قرار می گیرد ترشح می شود) به کمترین حد خود می رسد.
بنابراین وقتی فردی استرس دارد و می خندد این میزان ترشح هورمون کورتیزول در بدن را کاهش می دهد و بدن را از طریق ترشح آنتی بادی هایی که با عفونت مقابله می کنند، تقویت می کند و از سفت شدن رگ ها جلوگیری می کند.
خنده نوعی ورزش است
محققان نشان دادند صد بار خندیدن همان تاثیر 15 دقیقه ورزش روی تردمیل را دارد. خنده روی سیستم تنفسی، دیافراگم، ناحیه شکم و عضلات صورت، پاها و پشت تاثیر می گذارد.
فواید خنده برای تسکین درد ستون فقرات
در تحقیقات ثابت شده است که کسانی که از درد ستون فقرات رنج می برند، و نمی توانند عمیق بخوابند، اگر ده دقیقه بخندند، بدون درد می توانند حدود دو ساعت بخوابند.
فواید خنده برای تقویت سیستم ایمنی بدن
استرس باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و احساس شوخ طبعی با ترشح آنتی بادی توانایی بدن در مبارزه با عفونت را افزایش می دهد و همچنین باعث افزایش سلول های ایمنی بدن می شود.
وقتی می خندیم، سلول های طبیعی که تومورها و ویروس ها را از بین می برند افزایش می یابند و ترشح پروتئین های بدن برای مبارزه با ویروس ها افزایش می یابد.
خنده درمانی پیشگیری و درمان کرونا
امروزه از خنده در صدمات جسمی و اختلالات روحی به عنوان درمان استفاده می شود. در سر تا سر دنیا افراد زیادی در مورد کرونا به این راه پیشگیری و درمان در کنار سایر راه ها توجه دارند و از این راه غافل نشده اند.
در کلاس های خنده درمانی، فواید خندیدن و اثرات آن بر روی بدن و روان به صورت کامل برای شرکت کنندگان توضیح داده می شود تا متوجه شوند این درمان تا چه حد می تواند حال آن ها را خوب کند.
افرادی که بیرون از خانه به کار مشغولند، ساعت های زیادی را در معرض فشار کاری و استرس هایی از جمله شیوع کرونا ویروس قرار دارند.
این ویروس تنش های روانی را چندین برابر کرده است و از آنجا که استرس باعث کاهش سیستم ایمنی بدن می شود شانس ابتلا به این بیماری افزایش پیدا می کند.
همان طور که گفته شد خنده درمانی و ورزش خنده منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و اثرات نامطلوب فشار روانی بر بدن را به طرز قابل ملاحظه ای کاهش می دهد. در نتیجه خندیدن بهترین کمک به درمان کرونا می تواند باشد.
خنده فواید دیگر نیز دارد از جمله:
- خنده باعث خوشبختی و شادی می شود؛
- به شما جوانی می بخشد و توانایی مراقبه و آرامش را افزایش می دهد؛
- با افزایش سطح اکسیژن وارد شده به ریه، برای بیماران مبتلا به برونشیت و آسم سودمند می باشد؛
- خنده باعث می شود جوان تر به نظر برسید، خنده باعث خوش تیپ شدن و زیبایی چشم شما می شود؛
- تعامل اجتماعی و روحیه کار تیمی و اشتراکی را افزایش می دهد؛
- خنـده به شما اعتماد به نفس می بخشد و خلاقیت شما را افزایش می دهد؛
- خنده باعث می شود شما واضح تر و بهتر فکر کنید؛
- خنده خروپف را کاهش می دهد، زیرا به شل نشدن عضلات گلو کمک می کند؛
- خنده باعث افزایش عملکرد ذهن می شود و توانایی شما در حفظ اطلاعات برای بیشترین زمان ممکن را بالا می برد و موجب تقویت حافظه می شود؛
انواع خنده درمانی
طنز درمانی (اتکا به شوخ طبعی در روان درمانی)
استفاده از کتاب ها، برنامه های سرگرمی، فیلم ها و رمان هایی که باعث خنده بیمار می شود. این کار ممکن است به صورت فردی جداگانه و یا به صورت گروه های درمانی انجام شود، اما مورد دوم نتیجه مطلوبی را ایجاد نمی کند، زیرا ممکن است موضوعات خنده دار برای همه جالب نباشد.
دلقک درمانی
دلقک درمانی در چارچوب اقامت در بیمارستان ها و مراکز درمانی تخصصی صورت می گیرد. یک “دلقک” که بخشی از درمان است، با گذر از اتاق ها و ارائه کارهای طنز به درمان به ویژه درمان کودکان کمک می کند،
مانند: جادو، بازی، موسیقی و سرگرمی یا ارائه شادی و خنده به کودکان.
از جمله مزایای این روش درمانی تقویت روحیه همکاری در بین کودکان، کاهش اضطراب کودکی که والدینش با او نیستند و کاهش نیاز به استفاده از داروهای آرامبخش برای برخی افراد، کاهش احساس درد و تحریک کارایی سیستم ایمنی بدن است.
در می یابیم که این نوع درمان فقط به بیمارستان محدود نمی شود بلکه می تواند در پناهگاه کودکان، مهد کودک ها، مکان های جنگ و زندان ها مورد استفاده قرار گیرد.
درمان با محرک های خنده
در اینجا، پزشک با جمع آوری اطلاعات از شخصی که خواهان این نوع درمان است، “پرونده انگیزه های خنـده” را برای بیمار خود تهیه می کند. در مورد چیزهایی که انگیزه او را برای خندیدن بالا می برند (از کودکی بیمار به دلیل موقعیت ها و شوخی هایی که ترجیح می دهد)
و از طریق این اطلاعات، پزشک برخی از تمریناتی را که برای تحریک او به خندیدن انجام می دهد، به فرد آموزش می دهد و اهمیت روابط اجتماعی را به عنوان بخشی از درمان به وی یادآوری می کند.
پزشک مسئولیت بزرگی دارد و مسئولیت او این است که چگونه بین آنچه از نظر بیمار شوخی تعبیر می شود و آنچه شوخی نیست تفکیک کند و این کار آسانی نیست.
یوگا خنده درمانی
این یوگا مشابه یوگای سنتی است و می توان آن را به صورت گروهی یا باشگاهی انجام داد. یوگا در اینجا یا به منظور درمان مکمل و یا پیشگیری است و شامل تمریناتی است که به مدت (30-45) دقیقه با هدایت یک فرد آموزش دیده طول می کشد و شامل مراحل زیر است:
تمرینات تنفسی یوگا
کشش با خنده. در این تمرین نیازی به استفاده از مواد خنده آور نداریم. بدون مراجعه به مراجع پزشکی یا کمک تخصصی توسط خود شخص به تنهایی قابل انجام است.
تامل در مورد خنده تمرینی است که حدودا 15 دقیقه طول می کشد و برای افرادی که خندیدن برای آن ها دشوار است بسیار مفید است.
ورزش خنده شامل سه مرحله است:
مرحله کشش: جایی که فرد تمام انرژی خود را به سمت طولانی شدن هر عضله در بدن خود هدایت می کند بدون اینکه بخندد.
مرحله خنـده: جایی که فرد به تدریج با لبخند شروع به خندیدن می کند تا زمانی که به خنده های عمیق از ته دل برسد.
مرحله مراقبه: فرد از خندیدن دست می کشد، چشمانش را می بندد و با تمرکز شدید بی صدا نفس می کشد.
خنده و خنداندن را جایگزین غم کنید
کلمه غم متضاد کلمه شاد و غمگینی ضد شادی است. غم همانند بقیه هیجانات انسان یک امر طبیعی است. غمگینی حالتی است که به خاطر وجود هیجان غم در جسم به عنوان معلول آن ظاهر می شود.
در فرهنگ عامه غم را مترادف با غصه و اندوه به کار می برند و همه این ها حکایت از این دارد که رفتار شخص یک رفتار طبیعی و نرمال نیست.
در این هنگام فرد قیافه ای عبوس و گرفته دارد و در خود فرو می رود. توانایی تصمیم گیری از شخص غمگین سلب شده و احساس می کند سردرگم و کلافه است. شادی در چهره شخص غمگین دیده نشده و به راحتی قادر به خندیدن نمی باشد که بعضی ها به غلط می گویند :
فلانی افسرده شده است در صورتی که افسردگی با غمگینی تفاوت دارد.
تفاوت غمگینی با افسردگی چیست ؟
غمگینی یک حالت رفتاری موقتی و طبیعی است بنا به عللی بر وجود شخص عارض می شود و او را برای چند دقیقه یا ساعتی به عالم درون خود فرو می برد.
این حالت می تواند عوامل بیرونی مثل بی احترامی به شخص، اهانت یا توهین به ساحت فرد، شنیدن خبر ناگوار، اندیشه به آینده نامعلوم و … داشته باشد و یا برخاسته از تفکرات نامناسب، توقع بیش از اندازه، زیاده خواهی و یا انتظارات غیر معقول باشد،
اما افسردگی نوعی بیماری روحی و روانی است که موجب اختلال در سیستم عصبی و عملکرد آن می شود.
افسردگی خلق و خوی فرد را آشفته می سازد و بدبینی و بی انگیزگی و ناامیدی نسبت به زندگی آینده را به ارمغان می آورد و یکی از علت های مهم آن افزایش و کاهش مواد شیمیایی خاصی در سیستم اعصاب و به خصوص در مغز است.
این حالت دوام و بقایش در وجود فرد بسیار طولانی مدت تر از غمگینی است، فرد غمگین اختیار اراده خود را در کنترل دارد و هرگز به کسی آسیب نمی رساند.
در صورتی که در بعضی مواقع که میزان افسردگی شدید باشد شخص بیمار اختیار هر گونه عملی را از دست می دهد و تحت فرمان اندیشه ها و تصورات ناخواسته و نهیب های غیر ارادی درونی، دست به اقداماتی غیر عاقلانه می زند.
علت های غمگینی
جدا شدن فرزند از والدین یا دو دوست از همدیگر، نا آشنایی به مسیر، آداب و رسوم، زبان و نوع رفتار مردم جایی که قصد مسافرت به آنجا را دارید،
عصبانیت یا ناراحتی والدین با فرزندان و یا همسران با یکدیگر یا دو دوست، کاهش درآمد شخص و یا کمبود امنیت شغلی، مردودی و یا تجدیدی در امتحانات تحصیلی، نسبت به خواسته ای پاسخ مناسب یا مثبت نگرفتن، مرگ دوست یا عزیزی و…. از علل غمگینی هستند که همگی موقتی بوده و بعد از مدتی قابل فراموشی یا بی توجهی هستند.
راه های مقابله با غمگینی
- توسل به اندیشه های عقلانی به جای احساسی
- واقع نگری و پرهیز از افراط در بروز عواطف
- توجه به ریشه ها و علت های غمگینی و یافتن راه حل مناسب برای آن ها
- تغییر تصورات و تفکرات ذهنی خود از موضوعی به موضوع دیگر
- مشغول شدن به مطالعه
- پرهیز از نگاه به گذشته و افسوس خوردن برای آن
- پذیرفتن ضعف های خود و کنار آمدن با آن ها
- و غیره
عواقب غمگینی
غمگینی می تواند زمینه ای مساعد برای رشد افکار وسواسی و اضطراب و افسردگی باشد. چنانچه به طور منطقی، عقلانی و جدی به مقابله با آن پرداخته نشود می تواند منجر به عواقبی همچون ضعف اعتماد به نفس و خود باوری، بروز بیماری های مختلف جسمی و روحی، تحمیل هزینه های سنگین به علت از دست دادن کنترل رفتار و بروز ناسازگاری با مردم که ممکن است در پی آن نزاع و کتک کاری و اهانت وجود داشته باشد.
سعی کنید خنده و خنداندن را جایگزین غم کنید، عقلانی و منطقی تر بیاندیشید و احساسات را مدتی کمرنگ کنید تا به سلامت جسمی و روانی خود لطمه ای وارد نکنید و سریع تر به حالت عادی خود برگردید اینگونه هم خود و هم دیگران را شاد کرده و نمی رنجانید.
- کارگاه خنده درمانی
- خنده درمانی در روانشناسی
- تکنیک های خنده درمانی
- پروتکل خنده درمانی
- کلاسهای خنده درمانی
- کتاب خنده درمانی
- فواید خنده الکی
- دانلود کلیپ خنده درمانی