تغییرپذیری ضربان قلب

تغییرپذیری ضربان قلب (HRV)

281 0

تغییرپذیری ضربان قلب (HRV)

تغییرپذیری ضربان قلب جایی است که مقدار زمان بین ضربان قلب در دامنه کمی در حال نوسان است. اگرچه این نوسانات به جز با دستگاه های تخصصی غیرقابل تشخیص هستند، اما همچنان می توانند مشکلات سلامتی فعلی یا آینده را نشان دهند، از جمله شرایط قلبی و مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی.

تنوع ضربان قلب چیست؟

تغییرپذیری ضربان قلب (HRV)  هنگامی رخ می دهد که مقدار زمان بین ضربان قلب شما در دامنه کمی در حال نوسان است. این تغییرات بسیار کوچک هستند و کسری از ثانیه را بین ضربات اضافه یا کم می کنند.

این نوسانات غیرقابل تشخیص هستند مگر با دستگاه های تخصصی. در حالی که تغییرات ضربان قلب ممکن است در افراد سالم وجود داشته باشد، هنوز هم می تواند نشان دهنده وجود مشکلات سلامتی، از جمله شرایط قلبی و مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی باشد.

آیا تغییر ضربان قلب مانند آریتمی است؟

تغییرات ضربان قلب یک اتفاق طبیعی است و به تنهایی آریتمیک نیست.

ضربان طبیعی قلب شما “ریتم سینوسی” نامیده می شود. زمانی که قلب شما به طور طبیعی می‌تپد، اما تغییرپذیری بین ضربان‌های قلب بیشتر از 0.12 ثانیه است، به این حالت “آریتمی سینوسی” می‌گویند. تغییرات ضربان قلب گاهی اوقات می تواند معیارهای آریتمی سینوسی را برآورده کند.

آریتمی سینوسی معمولاً به دلیل تنفس است (به این آریتمی سینوسی تنفسی گفته می شود)، که بخشی از یک رفلکس طبیعی قلب و سیستم گردش خون شما است. با این حال، زمانی که آریتمی سینوسی ناشی از تنفس نباشد، ممکن است نشانه ای از مشکل قلبی دیگری باشد که نیاز به ارزیابی توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی دارد.

تغییر ضربان قلب چگونه کار می کند؟

قلب شما همیشه با سرعت خاصی می تپد. این نرخ بسته به کاری که در آن زمان انجام می دهید تغییر می کند. ضربان قلب آهسته‌تر زمانی اتفاق می‌افتد که در حال استراحت یا ریلکس هستید و ضربان‌های سریع‌تر زمانی که فعال هستید، استرس دارید یا در خطر هستید، اتفاق می‌افتد. بر اساس نیازهای بدن و الگوهای تنفسی‌تان، ضربان قلب شما متغیر است. برخی داروها و دستگاه های پزشکی – مانند ضربان ساز – نیز می توانند بر تغییرات ضربان قلب شما تأثیر بگذارند. تغییرات ضربان قلب شما نیز با افزایش سن به طور معمول کاهش می یابد.

چه بیدار باشید یا خواب، آرام باشید یا استرس داشته باشید، قلب شما باید بتواند به تغییرات در زندگی و محیط اطرافتان واکنش نشان دهد. اما نمی داند چه زمانی به تنهایی واکنش نشان دهد، بنابراین برای کمک به سیستم بدن دیگری متکی است.

شاخه های پاراسمپاتیک در مقابل سمپاتیک و تنوع ضربان قلب

مغز و سیستم عصبی شما از قلب شما پشتیبانی می کند. حواس شما – بینایی، صدا، بویایی، چشایی و لامسه – اطلاعاتی را در مورد هر چیزی که در اطراف شما وجود دارد به مغز شما تغذیه می کند. مغز شما یک خط مستقیم به قلب شما دارد و به قلب شما می گوید که چه زمانی باید سرعت خود را افزایش دهد و سخت تر کار کند.

این خط مستقیم به قلب شما، سیستم عصبی خودکار شما (تلفظ “auto-nom-ick”) است. این بخشی از مغز شما و مجموعه ای از اعصاب است که بدون اینکه شما به آنها فکر کنید، حتی زمانی که خواب هستید، کار می کنند. این به دو بخش اصلی تقسیم می شود: سیستم عصبی سمپاتیک و سیستم عصبی پاراسمپاتیک شما.

به طور کلی، سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک به شرح زیر عمل می کنند:

  • دلسوز . پاسخ “جنگ یا گریز” شما از اینجا می آید. افزایش ضربان قلب و فشار خون را در شرایط اضطراری مدیریت می کند.
  • پاراسمپاتیک . این به تعادل سیستم عصبی سمپاتیک کمک می کند و واکنش آرامش طبیعی را کنترل می کند، به خصوص پس از اینکه در حالت جنگ یا گریز قرار گرفتید. از جمله موارد دیگر، کاهش ضربان قلب و فشار خون شما را کنترل می کند، به خصوص زمانی که آن را آسان می گیرید.

در اینجا مثالی از نحوه کار این دو بخش از سیستم عصبی شما با هم آورده شده است.

اگر فکر می کنید در خطر هستید، می ترسید یا مبهوت می شوید، یا اگر در مورد چیزی مضطرب هستید، سیستم عصبی سمپاتیک شما وارد عمل می شود و پاسخ جنگ یا گریز را شروع می کند. بدن شما آدرنالین ترشح می کند تا بتوانید سریعتر واکنش نشان دهید. ضربان قلب شما بالا می رود، فقط در صورتی که عضلات شما به دلیل فعالیت بدنی به خون و اکسیژن بیشتری نیاز داشته باشند.

هنگامی که وضعیتی که شما را در حالت جنگ یا گریز قرار داد به پایان رسید، سیستم عصبی پاراسمپاتیک شما رهبری را به دست می گیرد. به شما می گوید ضربان قلب شما کاهش یابد و فشار خون شما را کاهش می دهد. همچنین به سیستم های مختلف بدن شما می گوید که استراحت کنند یا به حالت عادی خود بازگردند.

چرا تغییرپذیری ضربان قلب چیز خوبی است؟

بدن شما دارای سیستم‌ها و ویژگی‌های زیادی است که به آن اجازه می‌دهد با جایی که هستید و کاری که انجام می‌دهید سازگار شود. تغییرپذیری قلب شما نشان می دهد که بدن شما چقدر می تواند سازگار باشد. اگر ضربان قلب شما بسیار متغیر است، این معمولاً مدرکی است که نشان می دهد بدن شما می تواند با بسیاری از تغییرات سازگار شود. افراد با تغییرات ضربان قلب بالا معمولا استرس کمتری دارند و شادتر هستند.

به طور کلی، تغییرات ضربان قلب پایین نشانه‌ای از مشکلات سلامتی فعلی یا آینده در نظر گرفته می‌شود، زیرا نشان می‌دهد بدن شما انعطاف‌پذیری کمتری دارد و برای مدیریت شرایط در حال تغییر تلاش می‌کند. همچنین در افرادی که ضربان قلب در حالت استراحت بالاتری دارند، شایع تر است. این به این دلیل است که وقتی قلب شما سریع‌تر می‌تپد، زمان کمتری بین ضربان‌ها وجود دارد و فرصت تغییرپذیری را کاهش می‌دهد. این اغلب در مورد شرایطی مانند دیابت ، فشار خون بالا ، آریتمی قلبی، آسم ، اضطراب و افسردگی صدق می کند.

تغییرات ضربان قلب چگونه اندازه گیری می شود؟

واریانس در ضربان قلب شما بسیار کوچک است، بنابراین برای تشخیص آنها به تجهیزات یا دستگاه های تخصصی نیاز است. فناوری مدرن به جایی رسیده است که دستگاه های غیرپزشکی که می توانند تغییرات ضربان قلب را ردیابی کنند مقرون به صرفه بوده و به راحتی پیدا می شوند.

در یک محیط پزشکی، معمولاً از دستگاه الکتروکاردیوگرام (که EKG نیز نامیده می شود) برای تشخیص تغییرات ضربان قلب استفاده می شود. این دستگاه که فعالیت الکتریکی قلب شما را با استفاده از حسگرهای متصل به پوست قفسه سینه اندازه گیری می کند، دقت بالایی دارد. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی همچنین می توانند شما را با پوشیدن مانیتوری که تغییرات ضربان قلب را به طور مداوم برای مدت زمان طولانی تری ردیابی می کند، به خانه بفرستند. مدت زمانی که تغییرات ضربان قلب شما کنترل می شود می تواند از چند دقیقه تا 24 ساعت باشد. زمان‌های نظارت طولانی‌تر بهترین داده‌ها را ارائه می‌دهد.

خارج از یک محیط پزشکی، دستگاه های مختلفی وجود دارد که معمولاً توسط ورزشکاران، به ویژه دوندگان، استفاده می شود. اینها اغلب شامل یک وسیله متصل به نواری هستند که دور قفسه سینه شما میپیچد. برخی شبیه به پالس اکسی متر (دستگاه هایی که به انگشت متصل می شوند و نبض و سطح اکسیژن خون شما را اندازه می گیرند) به نظر می رسند، اما حساس تر و دقیق تر هستند.

اکثر دستگاه‌های تناسب اندام و ردیاب‌های مچ‌بند ضربان قلب شما را از طریق پوست شما ردیابی می‌کنند. متأسفانه، این بدان معنی است که آنها معمولاً به اندازه کافی حساس نیستند تا تغییرات ضربان قلب را به طور دقیق تشخیص دهند.

چه زمانی با دکتر تماس بگیرید

یک عدد متغیر خوب ضربان قلب چیست؟

متأسفانه، تفسیر تغییرات ضربان قلب دشوار است. تغییرپذیری نیز با افزایش سن کاهش می‌یابد و تغییرپذیری که در یک فرد طبیعی است ممکن است برای شخص دیگری طبیعی نباشد. اگر می‌خواهید تغییرات ضربان قلب خود را بدانید و در مورد آن چه کاری باید انجام دهید، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی یا متخصص بهترین فردی است که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

سوالات متداول

آیا می توانم تغییرات ضربان قلب خود را بهبود بخشم؟

چند راه مختلف وجود دارد که می توانید تغییرات ضربان قلب خود را بهبود بخشید. برخی شامل بهبود وضعیت فیزیکی شما هستند. سایر موارد شامل مراقبت از سلامت روان شما است. در اینجا چند کار کلی وجود دارد که می توانید انجام دهید:

  • مراقب بدن خود باشید. ورزش منظم و یک رژیم غذایی سالم سلامت کلی شما – به ویژه وضعیت قلب شما – را بهبود می بخشد و این می تواند به بهبود تنوع شما کمک کند.
  • مراقب ذهنت باش سلامت روان شما بخش مهمی از تغییرات ضربان قلب شما است. کاهش و مدیریت سطح استرس می تواند تغییرات ضربان قلب شما را بهبود بخشد. اگر نگرانی‌های مربوط به سلامت روان مانند اضطراب یا افسردگی دارید، مدیریت این موارد می‌تواند تفاوت ایجاد کند.

یک روش برای کمک به بهبود تغییرات ضربان قلب ” آموزش بیوفیدبک ” نام دارد. با کنترل تنفس خود از طریق آموزش بیوفیدبک، می توانید تغییرات ضربان قلب خود را بهبود بخشید. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آموزش بیوفیدبک می تواند به بهبود سطح استرس و اضطراب شما کمک کند.

تغییرپذیری ضربان قلب

آیا تغییر ضربان قلب من چیزی است که باید مرا نگران کند؟

به طور کلی، تغییر غیرطبیعی ضربان قلب چیزی نیست که باعث اورژانس پزشکی شود، اما می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات فعلی سلامتی یا مشکلاتی باشد که در راه است. همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که اکثر دستگاه‌های سطح مصرف‌کننده که تغییرات ضربان قلب را ردیابی می‌کنند به اندازه EKG حساس نیستند.

مهم است که به خاطر داشته باشید که ریتم قلب شما بسیار پیچیده است. در حالی که می‌توانید دستگاه‌ها و برنامه‌هایی را بیابید که تغییرات ضربان قلب شما را ردیابی می‌کنند، یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی واجد شرایط بیشتری برای بررسی ضربان قلب شماست و به شما توصیه می‌کند که در مورد آن چه کاری می‌توانید و باید انجام دهید.

بازنشر(Cite this article as):
گروه محتوایی دکتر آزمندیان. تاپ نیوز: تغییرپذیری ضربان قلب (HRV). آخرین ویرایش: می 23, 2022. https://psychology.e-teb.com/?post_type=post&p=9766

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *